'Mag het wat minder met die Obamania?' [VIDEO]

Gezellig, een verkiezingsjaar in de VS. Over precies een jaar wordt de 45ste president van de VS geïnaugureerd. Wipt één van de Republikeinse kandidaten Obama uit het zadel? Als het aan de Nederlandse media ligt liever niet.

Tenminste, dat schrijft Amerikanist Koen Petersen vandaag in de Volkskrant. Petersen ergerde zich vier jaar geleden mateloos aan de gekleurde berichtgeving van de Nederlandse media - zowel via de Amerikadeskundigen die aan het woord kwamen, als via de verslaggeving. 

Blauwe handen
Partijcongres van de Democraten? 'De kritiekloze presentatoren Prem Radhakishun en Jörgen Raymann klapten de handen blauw voor de Democraten, terwijl de Republikeinse partijconventie het moest stellen met de compacte doorsnee berichtgeving.'

'Wie vervolgens te rade ging bij de leidende Amerikadeskundigen in de praatprogramma's zag de voorkeur van het journaille bevestigd. Zo kwalificeerde Maarten van Rossem de Republikeinse presidentskandidaat John McCain als een 'verwarde bejaarde', terwijl Willem Post van Clingendael Obama aanprees als een 'tovenaar die mensen kan bedwelmen'.

2012
En dit jaar lijkt het niet veel beter, betoogt Petersen. Maarten van Rossem noemde onlangs in DWDD de Republikeinse presidentskandidaten 'een gezelschap van volstrekte psychopaten' - dit uit de mond van iemand die wetenschappelijk heeft doorgeleerd. Aan de Universiteit Utrecht weliswaar, toch van een ander kaliber dan Harvard, waar de leading Republikein Mitt Romney zijn papiertje haalde. zoals Petersen fijntjes opmerkt. 

Nu is het ook lastig om vanuit de Hollandsche polder iets te begrijpen van de culturele dynamiek en historische erfenissen van God's own country, en ja, bij het Republikeinse kamp lieten zich de afgelopen maanden behoorlijk wat fruitcakes zien, maar dan is het juist aan den deskundologen om uit te leggen waar die enorme aanhang van de GOP dan vandaan komt. Want, schrijft Petersen: sinds WOII hadden de VS vaker een Republikein in het Witte Huis dan een Democraat. 

'De uitslag van de verkiezingen kan grote gevolgen hebben voor Nederland. Media, deskundigen en commentatoren spelen een cruciale rol om te helpen de verkiezingen te begrijpen. Laten zij zich concentreren op berichtgeving en duiding - en propaganda voor 'hun' presidentskandidaat achterwege laten.'

En dan nu: een kleine videografische bloemlezing van Nederlandse experts over de Amerikaanse politiek. 

Puntje voor Petersen. Van wie vandaag overigens ook een boek over de Amerikaanse verkiezingen verschijnt, getiteld Einddoel: Witte Huis. Hoe de Amerikanen hun president kiezen.