NBC pakt nu al bijna winst op de Olympische Spelen

NBC is de Amerikaanse heerser als het gaat om exclusieve uitzendrechten voor de Olympische Spelen. Het probleem: de inkomsten vielen het afgelopen decennium bitter tegen. Maar nu is er hoop: de verkoop van advertenties gaat al over de $900 miljoen.

Voor de exclusieve Amerikaanse uitzendrechten van de Winter Games in Vancouver 2010 en de Summer Games in Londen 2012 betaalde NBC in 2003 $2 miljard; 820 miljoen dollar voor Vancouver en 1,18 miljard dollar voor Londen. Dat bleek vooralsnog een pijnlijke deal: Vancouver leverde een verlies op van $223 miljoen. En het is niet alsof NBC nu geen risico meer loopt: de rechten voor 2014 tot 2020 kochten ze afgelopen zomer (voor te veel geld).

Maar in een jaar kan veel veranderen. De targets voor 2012 lijken plotseling wél binnen bereik. De advertentie-inkomsten voor Londen liggen nu al op $900 miljoen, and counting. Veel bedrijven die tijdens de afgelopen Super Bowl hebben geadverteerd, doen ook mee aan de pauzeblokken van de Olympische Spelen. Het lijkt wel of het goed gaat met de Amerikaanse economie.