China wil Europa helpen en '2012 recordjaar dividend'

Dit gebeurde er terwijl u sliep. China is bereid om zich meer met een oplossing voor Europa te bemoeien, de beslissing over de volgens tranche voor Griekenland is uitgesteld en 2012 wordt een recordjaar voor dividend op Wall Street.

[Eurozone]

China wil Europa helpen - China is bereid om 'meer' betrokken te raken bij het oplossen van de Europese schuldencrisis, zegt premier Wen Jiabao. 'China’s willingness to support Europe to cope with sovereign debt problems is sincere and firm.' Maar voordat China de portemonnee trekt, wil het wel meer duidelijkheid over het Europese beleid: 'We hope the EU will soon reach internal consensus, make the political decision and send to the international community a clearer and a stronger message of policy responses.' Bloomberg

Beslissing Griekenland uitgesteld - De ministers van Financiën uit de eurozone hebben hun vergadering van vandaag over de goedkeuring van de nieuwe tranche aan Griekenland geschrapt. De politieke leiders doen dat omdat Griekenland nog niet alle nieuwe bezuinigingsmaatregelen goed op een rijtje heeft. Griekenland heeft de €130 miljard hard nodig. The Wall Street Journal

Griekenland en Portugal dalen verder af - Als gevolg van de bezuinigingen is de economische groei van Griekenland en Portugal in het afgelopen vierde kwartaal flink gedaald. Griekenland ging met 7% achteruit ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en voor Portugal gold een daling van 2,7%. De neerwaartse trend is bij Portugal wel minder hevig aan het dalen. Door de achteruitgang neemt de kritiek op de bezuinigen in de landen toe. The Wall Street Journal


[Beurs]

Dividend: van laag naar hoog - Corporate America gaat waarschijnlijk meer van zijn winst delen met aandeelhouders. Het totale bedrag aan aandeelhoudersdividend van bedrijven uit de S&P 500 gaat zelfs het record van $247,9 miljard in 2008 verbreken, denken analisten. Het laatst gemeten dividendniveau staat overigens op een dieptepunt. In totaal werd er 27% van de winst uitgekeerd, terwijl het gemiddelde 53% bedraagt. CNBC

Laat die rating agencies maar lullen - De grote Europese beurzen trokken zich niet heel veel aan van Moody’s afwaardering van Italië, Spanje, Portugal, Malta, Slowakije en Slovenië. De Britse FTSE daalde 0,1%, de CAC 40 in Parijs viel 0,3% en bij de DAX te Frankfurt ging er 0,1% af. In Nederland leverde de AEX 0,2% in. Minimale verschillen dus. Er waren bovendien een aantal positieve macro-economische cijfers. The Telegraph


[Big Corps]

Grootste vliegtuigorder ooit - Boeing is gisteren overeengekomen om voor meer dan $22,4 miljard aan vliegtuigen te verkopen aan Lion Air. De grootste vliegmaatschappij van Indonesië heeft 230 vliegtuigen besteld, waaronder 201 van Boeing’s 373 MAX (die nog in ontwikkeling is). Het is de grootste vliegtuigorder ooit, zowel qua bedrag als aantal. Ook heeft Lion Air nog kooprechten gekregen op nog aanvullend 150 vliegtuigen. Fox Business