Burgemeester Wim Cornelis: de fluim van Gouda

Weet u nog? De affaire rond de Goudse burgemeester Wim Cornelis (PvdA)? Omtrent zijn Ghanese vakantievilla en dubieuze verhouding tot de Goudse vuilnisophaaldienst Cyclus? Dat een miljoenverlies leed met de bouw van een plasticfabriek in het Ghanese Elmina? He's back.

Vervroegd vertrek
Vorig jaar kondigde de burgervader nog met plakkend okselhaar pro-actief zijn vervroegd vertrek aan. Berenschot en KPMG deden vervolgens nog onderzoek met vernietigende resultaten. De Raad van Commissarissen van Cyclus besloot af te treden vanwege ontoelaatbare belangenverstrengeling. Ootmoedig en schuldbewust (lachpauze) stelde de burgervader tijdens een gemeenteraadsvergadering op 28 september 2011 zijn Ghanese portefeuille ter beschikking. Wat dat betekent? Kort en goed: u blijft voor de tijd dat het pluche aan uw billetjes kleeft weg uit Ghana. Basta. Dat was 2011.

Terug in Ghana
Inmiddels is het 2012. De gemeenteraadsleden zijn zachtjes wiegend in slaap gesoesd achter hun raamprimula’s. Goed moment, moet Cornelis hebben gedacht, om zijn oude Afrikaanse hobby-met-gemeenschapsgeld weer op te pakken. Vorige week werd hij namelijk weer in het Ghanese Elmina gesignaleerd om een lullepot te houden over een drainagesysteem. Zoveel is de knieval van burgemeester Cornelis dus waard. Anderen worden in vergelijkbare omstandigheden op staande voet ontslagen. De gemeentelijke kasplantjes vinden het allemaal best.

'Geen relatie'
Maar er is meer. De vuilnisophaaldienst Cyclus heeft een koper gevonden voor de Ghanese plasticfabriek. Nadat miljoenen Euro’s verloren zijn, is de fabriek voor een habbekrats van de hand gedaan. Aan wie? Aan de zaakgelastigde van burgemeester Cornelis in Ghana: VanHold Constructions Ltd. Kan allemaal. Weet u nog dat het een expliciete eis was van de burgemeester dat KPMG geen enkele relatie mocht leggen tussen de bouw van zijn villa en de exploitatie van de plasticfabriek (lees: het rapport van KPMG*)? Logisch, omdat de onderneming die zijn huis bouwde – VanHold Constructions Ltd. – tevens minderheidsaandeelhouder was van diezelfde plasticfabriek. U leest het goed: zowel Berenschot als KPMG deden onderzoek naar VanHold Constructions, maar mochten geen enkele relatie leggen.

Nee hoor mensen, stinkt niet. Deze PvdA-burgemeester is goed voor de mensheid en nog beter voor zichzelf. Gewoon doorlopen. Zo rolt de fluim van Gouda.

* Hoofdstuk 3 Bevindingen, paragraaf 3.1, tweede bullet

Volg 925-columnist Harry Veenendaal op Twitter