Chinese bedrijven vervalsen gedwongen hun resultaten

U gelooft het nooit. Nee echt niet, nee heus, maar we willen het u toch vertellen. De Chinese overheid eist massale cijfermanipulatie.

Cassandra
Hoewel de minder geïnformeerde medelander nog altijd denkt China zo'n beetje het FC Barcelona van de economie is, weet u beter. China kwakkelt. De Chinese economie is momenteel even vitaal als uw favoriete kat, die u drie weken geleden hebt begraven. Kunt u de mensen op straat niet aan het verstand prutsen, die denken nu eenmaal dat de familie van die zwijgzame econometriestudent de allergoeiste is. Of zoiets.

Too bad! Want wederom is er nieuws dat uw billetjes doet samenknijpen. Doordat China politiek gezien nogal curieus georganiseerd is, zijn lokale overheden in staat bedrijfsresultaten te manipuleren. Hotels, kolenmijnen en aluminiumfabrikanten zijn gechanteerd met net iets fleuriger cijfers naar buiten te komen. En het gaat niet om een paar tiende procentpunten. Het Chinese CBS spreekt van 'ernstig onjuiste cijfers' voor 2011.

Werkkamp
En dat is natuurlijk het topje van de ijsberg. Dat de cijfers over 2011 frauduleus waren, betekent niet zozeer dat de rest van de cijfers in orde was, als wel dat die nog niet zorgvuldig bekeken zijn. Het Chinees bureau voor de statistiek is namelijk pas vanaf vorig jaar bezig de meetsystemen te unificeren en de onderzoeksmethoden te verfijnen. En goed zoeken levert nu dus de grootst mogelijk rommel op.

Het afschrikwekkende is dat deze cijfers bekend zijn gemaakt door de Chinese overheid zelf. Bedenkt u zich eens wat er dan nog allemaal onder de mat geveegd is. Klokkenluiders worden opgepakt en keurig weggestopt, om de rest van hun leven beeldjes van Mao uit gedroogd bananenblad te boetseren. Massale verborgen fraude, doet het u ergens aan denken?