Goldman Sachs buigt voor de vakbond

Als u dacht dat Greg Smith Goldman imagoschade had bezorgd, moet u dit even op u laten inwerken. De zakenbank is gezwicht voor de vakbond.

Dat Goldman überhaupt spreekt met de opperste vertegenwoordiging van de 99% is nieuws op zich. Dat de bank zich vervolgens de les laat lezen over de kale knikker-in-chief is het einde van een tijdperk. De vakbond heeft de macht van Lloyd Blankfein gebroken.

Volgens de AFSCME, de grootste ambtenaren- en zorgpersoneelvakbond in de VS, heeft Blankfein te veel macht. Hij is zowel CEO als bestuursvoorzitter. Wellicht denkt u 'waar de copulatio denkt deze pseudo-FNV zich mee te bemoeien', maar helaas liggen de zaken wat gecompliceerder. Goldman beheert namelijk nogal wat pensioenpoet, onder andere van de AFSCME. Als zodanig is de vakbond gewoon een klant, en een grote ook.

Koning, keizer, admiraal
Nu hebben bank en bond een compromis gesloten; Blankfein blijft zowel koning en keizer en behoudt zijn beide functies, maar hij moet wel een hulpklaas naast zich dulden. De nieuwe functie zou 'lead director' moeten gaan heten en zich moeten opstellen als een dubbelganger van Saddam Hoessein. Opdraven voor feestjes en vergaderingen als de baas er niet is, dat werk.

De vakbond is overigens niet tevreden met deze overwinning alleen en heeft ook Amerika's grootste bank op de korrel. JPMorgan Chase en ons aller Jamie Dimon zijn de volgende. Power to the vakbonden, of hoe ging die slogan ook weer.