Jort Kelder reageert op overname van 'zijn' Friesland Bank

Hij is niet boos, maar teleurgesteld. De overname van Friesland Bank doet hem pijn. Gelukkig is Rabobank wel de beste partij, zegt Jort Kelder. O, en hij wenst de coöperatieve boeren succes met de hoge rentes die ze hebben overgenomen.

'Ik ben bedroefd. Een van de laatste onafhankelijke banken verdwijnt. Opgeslokt. En dat doet pijn. Want Friesland Bank was echt mijn bank. Ik leende mijn gezicht niet voor het geld maar omdat ik a) sinds 2007 mijn eigen geld bij de bank gestald heb (ik bracht er de afgelopen jaren altijd nog meer geld naartoe dan dat ik eruit haalde) en b) respect voelde voor de bank, voor de historie en de onafhankelijkheid: Gallië in het Romeinse Rijk.

Vorig jaar heb ik in een zaaltje de meer dan 900 medewerkers van Friesland Bank toegesproken. Dat was vóór de reclamecampagne van start ging. Ik heb ze gezegd dat onze samenwerking een riskante onderneming was voor beiden. Dat het alleen succesvol kon zijn als we authentiek bleven. Ik benadrukte dat ik me bij een onrespectvolle overname tegen de bank zou keren. Bij Rabobank zitten ze in ieder geval bij de beste partij; dit is de beste van alle slechte scenario's.

De daadwerkelijke fusie zal ze overigens nog tegenvallen. Rabobank omdat de bank plotseling zit opgescheept met de hoge rente die Friesland Bank blijft uitkeren op lopende contracten; en bij Friesland Bank zullen ze alle Skûtjezeilen moeten bijzetten om de nieuw verworven Hollandse degelijkheid te kunnen verwerken. Want let's face it: Rabobank mag dan de ruggengraat van de Nederlandse samenleving zijn; Friesland Bank ruilt vandaag de geur van knapperige voorjaarsweide en Fries stamboekvee in voor de ammoniaklucht van kippen- en varkensstallen.

Ahum, en dan ga ik me nu voorbereiden op een bezoekje aan de PC, samen met de winnaars van FB's Klimspaardepositocampagne.'