Aardige mensen kunnen niet tegen werkstress

Het is weer tijd voor een random onderzoekje, met deze week: aardige mensen kunnen niet tegen kantoorstress. Onaardige mensen presteren juist beter als de baas de zweep erover legt.

Dat blijkt uit een wetenschappelijke test waarbij 144 aardige en onaardige mensen moesten presteren onder een baas met hoge laarzen, een scheiding en een klein snorretje. Opvallend genoeg waren de onaardige mensen (wij nemen aan dat de proefpersonen niet van hun onaardigheid op de hoogte waren) totaal ongevoelig voor snauwende leidinggevenden en gillende stress. Maar de arme aardige mensen bezweken to-taal onder de druk; sterker, ze schatten hun eigen werkdruk vervolgens ook veel hoger in dan die in werkelijkheid was.

Wat nu te doen met deze verhelderende inzichten? Eén optie is natuurlijk om geen aardige mensen meer aan te nemen. Dat is goed voor de arbeidsproductiviteit, maar minder leuk voor aan de lunchtafel. U kunt als leidinggevende natuurlijk ook rekening houden met de softe inborst van uw werkvolk. Dat scheelt weer een paar burn-outs. Da's goed voor de productiviteit én de sfeer op de vrijmibo.