Onderzoek wijst uit: drinken op het werk is wél een goed idee

Tijdens uw studententijd wel eens (nog) onder invloed van alcohol aan het werk geweest? Werk + drinken is niet slim, ontdekte u toen waarschijnlijk. Onzin, vinden onderzoekers.

Taxichauffeurs: liever hier stoppen met lezen
Witte jassen aan de University of Illionois hebben onderzoek gedaan naar de verdeling van uw aandacht als u onder invloed bent van alcohol. En wat blijkt: van alcohol verslechtert uw concentratie (no shit, Sherlock), maar wordt u wel een stuk creatiever, met alle positieve gevolgen van dien. Dat resulteert niet alleen in het urineren van balkons in plaats van in wc's, maar ook in serieuze oplossingen voor serieuze problemen. 

De onderzoekers hebben de proefkonijnen mixjes wodka-cranberry gegeven tot ze 0,07% alcohol in hun bloed hadden. Tijdens het drinken keken de kandidaten naar een kinderfilm (waarom!?), daarna volgde de eerste test: wiskundeproblemen oplossen en tegelijkertijd lastige woorden onthouden. Dat ging redelijk, maar uiteraard minder goed dan in nuchtere toestand. 

Creatiever en sneller
De verrassing kwam bij de tweede test. De kandidaten moesten nu een woord-associatie opdracht doen (u kent ze wel, hier een voorbeeldje), en wat bleek: de proefpersonen die onder invloed waren konden in minder tijd veel creatievere antwoorden geven. Antwoorden kwamen intuïtiever en vaker onverwacht bij kandidaten naar boven en waren zelfs correct. 

Conclusie
De conclusie: de lichte alcoholconsumptie zorgt voor een verschuiving van uw aandacht, vervelende en lastige klusjes lukken daardoor niet meer. U wordt echter wel creatiever, wat zorgt voor een beter en sneller probleem-oplossend vermogen. De eerste conclusie was al bewezen, dat van problemen en (vooral) oplossen nog niet. De onderzoekers geven in hun verslag aan graag verder onderzoek te willen doen, deze redactie stelt zich bij deze beschikbaar. Proost!