Wat is Finland zonder Nokia?

In Finland begint het kwartje te vallen. Het einde der tijden van hun luciferfabriek / telefoonknutselaar Nokia kan wel eens nabij zijn. Balen. En nu?

Businessweek vroeg een bende specialisten wat er dan zou komen, interessant! Wat het probleem bij Nokia is? Ten eerste wordt de smartphonetak van Nokia opgegeten door Samsung, HTC en Apple, en dat zorgt natuurlijk voor gedoe. Ten tweede verplaatst Nokia grote delen van het bedrijf van Finland naar Azië, wat zorgt voor werkeloosheid onder hoogopgeleide smartphonespecialisten en nog veel méér gedoe. What to do for Finland?

Boze vogels
Sonja Kangas, chef bij de Finse Internatinoal Game Developer Association, komt met de eerste oplossing. Volgens haar biedt de werkeloosheid onder ex-Nokia mensen juist mogelijkheden. Het spel Angry Birds is ook Fins, en het moederbedrijf Rovio Entertainment zou met haar beursgang – waarvan verwacht wordt dat 'ie $1 miljard gaat opbrengen – weleens één van de grootste beursgangen van Finland ooit kunnen zijn. Volgens Kangas zijn er in 2020 tegen de 6.500 game-bedrijfjes in Finland (nu zijn het er 100) dus daar is nog een hoop geld te verdienen.

Verse stroom
Dan is er nog het Finse elektriciteitsnet. Dat is met slechts één stroomstoring in 30 jaar het meest betrouwbare elektriciteitsnet ter wereld. Google, IBM en Intel hebben de mogelijkheden al gezien en bouwen hun datacenters in oude ongebruikte papierfabrieken in Finland, en dat zorgt weer voor extra banen. Slim! 

Ijsbreker
De laatste oplossing vinden wij het meest creatief: Finse botenbouwers gaan arctische ontdekkingsschepen en ijsbrekers maken. Jammer dat de polen smelten, maar dat is een probleem voor later. Gelukkig zijn er nog voorbeelden als Allure of the Seas, het gi-gantische cruiseschip dat in 2010 werd afgeleverd.

Klinkt goed, non? Gelukkig dat er Finnen zijn die door hebben dat het nu juist een goed idee is om industrieën te ontwikkelen die niet (Rovio daargelaten) naar Silicon Valley kunnen verhuizen. Hoe slim. Of misschien moet Nokia gewoon terug naar autobanden, papier en lucifers?