Het pensioensbootje van Frans Heesen, rijk worden zonder studie en de smartphone straks [WEEK 18]

Het is weer vrijdag, dus tijd voor onze wekelijkse rubriek De Week. Met deze week: bootjesbouwer Frans Heesen gaat met pensioen en neemt een bootje mee, achter de schermen bij de nieuwe 007-film, en studeren is in Australië overbodig.

925'je van de week
Maar zoals altijd eerst het bestgelezen artikel van afgelopen week. Het spant erom, maar het thema dat u deze week boeide is duidelijk: vliegen. Zowel dit bericht over een nieuwe hyperluxe vliegtuigsuite van Virgin Atlantic als dit bericht, over een nieuw soort semi-zweefprivé-vliegtuig, deed het zeer goed. Kennelijk heeft u ook genoeg van veel te krappe economy class-stoelen en plastic bestek. We kunnen het ons levendig voorstellen. De nieuwe Upper Class Suite van Virgin heeft de ruimste vliegtuigstoelen-annex-bedden ooit, een bar van 2,5 meter en uiteraard telefoon. Een retourtje Heathrow-JFK kost zo'n 7k. Fish or meat?

Bootje van de week
Opperbootjesbouwer Frans Heesen van Heesen Yachts gaat met pensioen. En dat mag natuurlijk niet zomaar voorbijgaan. Heesen heeft daarom op zijn eigen werf de afgelopen twee jaar een boot voor zichzelf laten afbouwen; afgelopen zaterdag werd de Lady Petra gedoopt. Het schuitje was oorspronkelijk bedoeld voor een onbekende Rus, maar die trok zich in 2010 terug. Heesen zette toen zijn eigen 'My Petra' te koop, en committeerde zich aan de nieuwe Petra (vernoemd naar mevrouw Heesen) van 47 meter. Goed voor de werf en leuk voor Heesen, die nu tijdens zijn pensioen een varend bewijs van zijn bootjesbouwkunst kan laten zien. Heesen richtte het Ossche bedrijf 35 jaar geleden zelf op; in 2008 verkocht hij de zaak aan de Britse investeringsmaatschappij Topaz. 

Eye-opener van de week
Rijk worden in Australië? Skip de universiteit en ga gelijk door voor een oranje hesje. Het land beleeft een uitzonderlijke mijnbouw- en nutsbedrijfboom, waardoor traditionele blauwkraagbanen een stuk beter betalen dan op een kantoor achter een beeldscherm zitten. Het gemiddelde brutoloon in Australië is ongeveer 1153 aussie dollars per week. D'n arbeider blijkt volgens de NOS gemiddeld 1229 dollar per week te verdienen, 144 meer dan hun wittekragenbroeders. Komt allemaal door een overschot aan middle managers tekort aan gekwalificeerde arbeiders, en dus een enorme groei van o.a. de mijnbouw.

Flauwe grap van de week
Hoogstwaarschijnlijk - en volkomen terecht! - wordt Boris Johnson herkozen als burgemeester van Londen. De uitslag wordt vrijdagmiddag bekend. Daarom alvast wat plaatjes waarin onze favoriete mayor erg lijkt op een orangoetan. Ja, heel flauw. Maar stiekem best geestig. Hier staan er nog veel meer. 

Infographic van de week
Gisteren lanceerde Samsung de Galaxy SIII, de jongste smartphone van de Koreanen. De video van de lancering is hier te vinden. Mooie aanleiding om eens na te denken over hoe de (nabije) toekomst van de smartphone eruit ziet. Inclusief de nodige cijfers en feitjes fijn op een rij gezet in deze infographic (annex advertentie van Symphony Teleca, maar vooruit).   

Desillusie van de week
Kunt u in de supermarkt vaak ook niet kiezen welk merk cornflakes u nu weer moet kopen? Wel: het maakt geen donder uit. In de fast moving consumer goods-markt zijn er - zoals bekend - maar een paar spelers. Zo veel merken, zo weinig eigenaars. Toch ontnuchterend om een keertje in beeld te zien. (via Reddit)

(hier nog groter)

Filmpje van de week: achter de schermen bij de nieuwe 007-flick
Let niet op het irritante commentaar.

Goed weekend!