De belachelijke overmoed van Lehman Brothers

Om kromme tenen van te krijgen: het emailverkeer in de top van Lehman Brothers in de jaren voorafgaand aan de crash in 2008. Lehman zag de ellende wel aankomen, maar maakte zich geen zorgen. The Bros always wins! 

De mails (o.a. van Lehman-baasje Dick Fuld) en verslagen van vergaderingen laten zien dat Lehman in 2007 van diverse kanten gewaarschuwd werd dat er een beheurlijke shit-storm dreigde aan te komen m.b.t. de bergen met stinkende, laagwaardige hypotheken & daaraan gelieerde derivaten die elke dag minder waard werden. 

Maar Lehman deed niks - in tegenstelling tot bijvoorbeeld Goldman Sachs, dat zich via 'the big short' indekte tegen de nakende crash, en daarmee in 2007 zo veel verdiende dat het de crisis aardig wist door te komen. Bij Lehman lachten ze de problemen een beetje weg, blijkt uit onder meer deze mails uit september 2007, een jaar voordat het allemaal afgelopen zou zijn voor Lehman. 

Desperate
Een Chinese investeringsbank wilde investeren in Lehman, maar Fuld en zijn CFO David Goldfarb poeierden de Chinezen lachend af; Chinees geld accepteren zou een beetje desperate overkomen, vonden ze.

Fuld: 'Sounds to me like another non-starter. If it's just about price and who is the right partner then tell them NFI (not fucking interested, red.).' 

Goldfarb: 'Agreed 1000 percent. How do you spell stupidity in Chinese!!!'

En zo gaat het nog even door. Fuld erkent wel dat zijn bank hulp nodig heeft, maar dan natuurlijk niet van zo'n rare Chinese bank. 'I agree we need some help - but the Bros always wins!'

Goldfarb: 'Absolutely, will and skill always win, and that be us!!!'

Ja heren, dat hebben we inderdaad gezien. The Bros always wins!