[Pak van de week] Bernd Damme

Hij is 22 jaar, eigenaar van een succesvolle zonnebrillenwebshop, een herenmodemerk en heeft grootse plannen voor een 'Savile Row' op internet. Want dat is 'de 21-eeuwse manier van mode'. Hallo Bernd Damme!

Waarom ben je gaan ondernemen?
'Toen ik 15 was woonde ik in een klein dorp in de Betuwe. Ik wilde graag geld verdienen om bijvoorbeeld uit te gaan, maar er waren geen interessante baantjes te vinden. Ondernemen leek mij wel een goed idee. Eerst wilde ik gepensioneerde vliegtuigen in Amerika opkopen, ze in Zwitserland opknappen - dat kon daar toen voordelig - en ze in het Midden-Oosten verkopen, maar als je 15 bent is dat misschien wat ambitieus. Je hebt immers geen geld, netwerk of relevante kennis. Een eigen online zonnebrillenwinkel klonk ook prima. En zo begon het.'

Vroeger vond je geld verdienen dus belangrijk, en nu? 
'De laatste tijd heeft geld verdienen niet meer mijn prioriteit, wel het feit dat ik mijn eigen ideeën kan uitvoeren. Soms vind ik dat er dingen anders - beter! - kunnen, zoals bijvoorbeeld zonnebrillen verkopen. En dan doe ik er iets aan.'

Heb je een goeroe of voorbeeld?
'Niet echt, maar ik kijk wel op tegen oude oorlogshelden. Mensen als Hannibal konden met hun manier van aansturen en inspireren een multicultureel team bijeen smeden. Maar als ik dan toch een voorbeeld moet noemen dan kies ik Horatio Nelson. Nelson is een Britse admiraal die het belangrijkste figuur werd in de Engelse maritieme geschiedenis. Bijzonder voor die tijd, omdat hij niet van adel was. Hij verkreeg zijn positie vanwege zijn kunde, niet vanwege afkomst.'

Wat was je eerste aanschaf van je zelfverdiende geld?
Damme denkt even na. 'Volgens mij was mijn eerste grote aankoop een oud-Nederlandse landkaart uit de 17e eeuw. Hij hangt nog steeds boven mijn bureau. Ik ben zelf een fanatieke kunst- en antiekverzamelaar. De landkaart heb ik – met mijn moeder nota bene – gekocht op de Tefaf voor 1500 pond.'

Wat was je grootste zakelijke blunder?
'Ik heb ooit bedacht dat ik wel even de Duitse markt zou veroveren. We hadden de site gewoon naar het Duits vertaald, maar begrepen de tone of voice van het land totaal niet. Niks dus 'dat doe ik wel even'. Maar daar leer je van. Nu gaan we naar Japan met ons dassenmerk Cravatta Pelliano en daar hebben we een Japanse partner bij nodig.'

Waar sta je over vijf jaar?
'Dan wil ik Cravatta Pelliano verder hebben uitgebreid. We willen 'de 21-eeuwse manier van mode' introduceren. Met een winkel die zowel online als offline functioneert en de kwaliteit van Savile Row aanbiedt voor de prijs van Tommy Hilfiger. Op maat gemaakt, de aanpak van 1860, maar gebruik makend van alle mogelijkheden van internet. Binnen 14 dagen thuisbezorgd.'

Iedere week drinkt 925 koffie met een ondernemer om *Sjors-modus aan* er achter te komen wat de ondernemer beweegt *uit*. Kent u of bent u pak van de week-potentieel? Mail.

En hoewel 925 reageren van harte toejuicht, heeft de praktijk uitgewezen dat de reactiepanelen van Pak van de Week stelselmatig bol staan van afgunst en/of overdreven loftuitingen. Tot nader order opgeschort dus.