Het Pentagon en Hollywood: echte liefde

Marketeers geilen op virals, lollige reclamefilmpjes die mensen naar elkaar doorsturen. Maar wat is gaver dan een advertentie waar mensen geld voor betalen om 'm te mogen zien? Het Amerikaanse ministerie van Defensie sponsort Hollywoodfilms met tanks, vliegtuigen en soldaten. In ruil voor tactische wijzigingen van het script.

In de film Battleship (her en der al bestempeld als Battleshit, maar oordeelt vooral zelf) beschermt de Amerikaanse marine Moeder Aarde tegen kwaadwillende ET’s. Vaderlandslievend en oorlogszuchtig, zo ziet het Pentagon het graag. Dat stelde wat dobberend materieel ter beschikking. Op het script met bulderende kanonnen hadden de spin doctors van de marine slechts één aanmerking. Een veel te dikke acteur moest opzouten. Bij de marine werken geen fat bastards! (En het real life-hoofd van de marine speelt een minuscule rol als kapitein.)

Dialoog-ondersteuning
Het befaamde Film Liaison Office van het Pentagon beslist welke films steun krijgen. Het cynische Platoon (1986) over Vietnam niet, maar het lyrische Top gun uit hetzelfde jaar natuurlijk wel. Hier een leuk overzichtje van de Amerikaanse luchtmacht. Air Force One met Harrison Ford kreeg 'location filming', Black Hawk Down bijvoorbeeld 'dialogue assistance' en bij Terminator Salvation staat: 'Air Force personnel served as extras'. Ook de Transformers-films puilen uit van de militaire hardware. Daarin komen alle hippe vliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht ongeveer voorbij.

Laatste hoogtepunt: de film Act of Valor. Deze Navy Seals-promofilm is niet eens bedacht in Hollywood, maar door de Amerikaanse marine. Hen gaat het niet om dollars of Oscars, maar om nieuwe rekruten. In de film dan ook geen tegendraadse individuen die tegen de regels in, vechtend tegen het systeem, toch de wereld redden. Want dat vindt het hoofd van het Film Liaison Office maar niks.

Olijke superhelden
Geloofwaardigheid staat niet bovenaan het wensenlijstje van het Pentagon. Slagschepen die evil aliens verslaan. Auto’s die fuseren tot pratende robots. Maar zelfs in Washington kennen ze grenzen. In The Avengers werken Thor, Captain America, Iron Man en Hulk samen om de wereld te redden. Ok, logisch, prima.

Maar wie is de baas over deze olijke collectie superhelden? Dat moet wel het Amerikaanse leger zijn. Toch zeker niet die softe, linkse wereldverbeteraars van de Verenigde Naties? Vanwege deze onduidelijkheid heeft het Film Liaison Office de samenwerking afgekapt, vertelt de voorzitter. 'It just got to the point where it didn’t make any sense.' Joh.