Géén complot bij Facebook-IPO. Maar u trapte er toch in

Complotten, samenzweringen, ouwe jongens krentenbrood, volgens investeringslegende Aswath Damodaran klopt er iets niet. Hoe dan ook: u bent de grote verliezer.

Damodaran (professor finance aan de NYU) maakte gisteren in een interview met CNN een paar frappante opmerkingen. Damodaran maakte eerst al de koers van Apple kapot, nu moest Facebook eraan geloven. Banken en Facebook wilden cashen met de Facebook-IPO, ten koste van u. Aldus Damodaran. 

Moddergooien
We beginnen met een smerige uithaal. 1-0 voor Damodaran. 'First, unlike many others who have seen the crisis of the last few years as evidence that bankers are evil, I see them more as inept. Facebook’s IPO is just proof that if you want something valued, you should not ask a bank to do it.'  Au!

Dan de theorie. Er was namelijk een complottheorie (met advocaatjes, ruzie, alles) waarbij banken, Facebook-insiders en grote investeerders zouden samenwerken. De bankiers zetten de koers van hun aandeel te hoog, insiders in Facebook dumpen hun aandelen voor de hoge vraagprijs, grote beleggingsorganisaties blijven veilig aan de zijlijn toekijken en u, de kleine belegger, is de grote verliezer. 

Geen complot
Maar volgens de professor heeft er helemaal niemand baat bij een te hoog gewaardeerd aandeel. Allereerst helpen bankiers hun eigen reputatie om zeep, Morgan Stanley is niet echt aan het winnen na de IPO. Ten tweede komen Facebook-insiders niet meer van hun aandeel af als het te hoog gewaardeerd is, en ten derde hebben grote beleggingsfondsen veel aandelen gekocht, die lijden nu grote verliezen. 

Aha, maar dat pleit toch voor een lager gewaardeerd aandeel? Precies. Waarom dan te hoog? Damodaran: ‘I think the bankers priced the offering based on how shares of Facebook were trading in the private market and their assessements of institutional demand. I don’t think that revenue growth, margins, risk of any other fundamentals played much a role in the pricing. I don’t fault them for playing the momentum game, but they played it badly.’

Wraak!
Volgens Damodaran kunt u aan dit voorval zien dat banken, experts en analisten niet weten waar ze mee bezig zijn. *Zucht...* Het advies van Damodaran: wacht tot Facebook-aandelen écht niets meer waard zijn en koop het bedrijf van Zuckerberg voor een prikkie. Bij wijze van wraak. Wat vindt u?