Evil Overlord List voor Zuidasadvocaten

Enige tijd geleden verscheen het boek Sun Tzu’s krijgskunst voor advocaten. Een aardige excercitie van Gijs Scholtens om de theorie van deze antieke krijgskundige te vertalen voor advocaten. Maar Sun Tzu is niet voor niets dood. Moderne, jonge Zuidaspartners spiegelen zich liever aan de criteria gesteld voor een Evil Overlord. Hierbij enkele suggesties.

Regel 1

My noble half-brother whose throne I usurped will be killed, not kept anonymously imprisoned in a forgotten cell of my dungeon.

Indien u bestuursvoorzitter wordt van een Zuidaskantoor, ontslaat u uw voorganger. Hij zal u steeds bekritiseren.

Regel 2

The artifact which is the source of my power will not be kept on the Mountain of Despair beyond the River of Fire guarded by the Dragons of Eternity. It will be in my safe-deposit box.

De basis van uw succes zijn uw trouwe cliënten. UW cliënten. U waakt dus over deze contacten en geeft deze niet over aan uw sectiehoofden.

Regel 3

When I've captured my adversary and he says, "Look, before you kill me, will you at least tell me what this is all about?" I'll say, "No." and shoot him. No, on second thought I'll shoot him then say "No."

Als de advocaat van de wederpartij wil weten waarom u zo agressief procedeert, en wint, antwoordt u hem niet. U glimlacht enkel en gaat terug naar kantoor.

Regel 4

After I kidnap the beautiful princess, we will be married immediately in a quiet civil ceremony, not a lavish spectacle in three weeks' time during which the final phase of my plan will be carried out.

Bescheidenheid is een deugd op de Zuidas. Vooroordelen zijn immanent in dit land. U rijdt dus geen Maserati, hooguit Audi. Opdat de wederpartij geen beeld heeft van uw succes.

Regel 5

I will never employ any device with a digital countdown. If I find that such a device is absolutely unavoidable, I will set it to activate when the counter reaches 117 and the hero is just putting his plan into operation.

Vertrouw nooit op toezeggingen van de wederpartij. Ontkomt u daar niet aan, bijvoorbeeld bij een verzoek om aanhouding, dan weigert u in eerste instantie en zet de zaak in alle kracht voort. Politesse is voor de provincie.

Regel 6

I will not have a son. Although his laughably under-planned attempt to usurp power would easily fail, it would provide a fatal distraction at a crucial point in time. I will not have a daughter. She would be as beautiful as she was evil, but one look at the hero's rugged countenance and she'd betray her own father.

Mannelijke stagiaires vertrouwt u minimaal. Eens zullen zij u van de troon stoten. Vrouwelijke stagiaires zijn ambitieus, maar kunnen onder de indruk zijn van het uiterlijk van de wederpartij, parttime werken of anderszins elders neringdoende zijn. Dit vertroebelt hun beoordeling. Laat hen daarom alleen processtukken voorbereiden bij belangrijke zaken.

Regel 7

I will hire a talented fashion designer to create original uniforms for my Legions of Terror, as opposed to some cheap knock-offs that make them look like Nazi stormtroopers, Roman footsoldiers, or savage Mongol hordes. All were eventually defeated and I want my troops to have a more positive mind-set.

U waakt over de dresscode op kantoor. Keurige, integere maatpakken. Niets anders.

Regel 8

I will maintain a realistic assessment of my strengths and weaknesses. Even though this takes some of the fun out of the job, at least I will never utter the line "No, this cannot be! I AM INVINCIBLE!!!" (After that, death is usually instantaneous.)

Zelfoverschatting is dodelijk. Beheerst u een vakgebied niet? Vraag een andere partner.

Regel 9

All naive, busty tavern wenches in my realm will be replaced with surly, world-weary waitresses who will provide no unexpected reinforcement and/or romantic subplot for the hero or his sidekick.

U heeft oog voor het representatieve karakter van de gastvrouw, telefoniste en secretaressen.

Regel 10

I will not turn into a snake. It never helps.

Gewoon niet doen.

Regel 11

I will be neither chivalrous nor sporting. If I have an unstoppable superweapon, I will use it as early and as often as possible instead of keeping it in reserve.

U wint de zaak zo snel en efficient mogelijk.

Regel 12

When I capture the hero, I will make sure I also get his dog, monkey, ferret, or whatever sickeningly cute little animal capable of untying ropes and filching keys happens to follow him around.

Verneder tijdens de zitting niet alleen de senior advocaat van de wederpartij, maar ook de bij de zitting aanwezige stagiaires en/of junior advocaten. Opdat zij het verschil leren tussen een provinciekantoor en u.

Regel 13

If the beautiful princess that I capture says "I'll never marry you! Never, do you hear me, NEVER!!!", I will say "Oh well" and kill her.

Weigert een jonge stagiaire op uw avances in te gaan? Ontsla haar.

Regel 14

My Legions of Terror will be trained in basic marksmanship. Any who cannot learn to hit a man-sized target at 10 meters will be used for target practice.

De opleiding van stagiaires is streng. Wie de kantoorselectie niet doorstaat, wordt ontslagen.

Regel 15

I will see a competent psychiatrist and get cured of all extremely unusual phobias and bizarre compulsive habits which could prove to be a disadvantage.

Indien u borderline, manisch depressief of overspannen dreigt te raken? Deal with it.

Regel 16

If the hero runs up to my roof, I will not run up after him and struggle with him in an attempt to push him over the edge. I will also not engage him at the edge of a cliff. (In the middle of a rope-bridge over a river of molten lava is not even worth considering.)

Laat u niet verleiden tot nutteloze, heilloze proceshandelingen door de wederpartij. Hij graaft zijn eigen graf. Wacht rustig af. 

Regel 17

If I ever talk to the hero on the phone, I will not taunt him. Instead I will say this his dogged perseverance has given me new insight on the futility of my evil ways and that if he leaves me alone for a few months of quiet contemplation I will likely return to the path of righteousness. (Heroes are incredibly gullible in this regard.)

Indien u met een van nature nederige advocaat van de wederpartij telefonisch overlegt, smeert u stroop om zijn mond. U begrijpt als Zuidasadvocaat zijn standpunt en wil wellicht tot een vergelijk komen. U meent dit nooit en handelt tegenovergesteld.

Regel 18

If I decide to hold a double execution of the hero and an underling who failed or betrayed me, I will see to it that the hero is scheduled to go first.

Heeft een stagiair een procedurefout gemaakt die u heeft weten te herstellen? Dan wint u eerst de zaak en ontslaat u de stagiair daarna.