Financiële thriller van de BV Europa - KPN deel II

KPN staat met stip op 1 in de Banga-lijsten van Europese en Latijns-Amerikaanse telecombedrijven. Het krakkemikkige KPN lijkt de sleutelfiguur in de financiële thriller van BV Europa. Want wat als een deel van de Europese infrastructuur in niet-Europese handen valt?

Officieel bod op KPN uit Mexico
Al eerder deze maand informeert de Mexicaanse telecomgigant América Móvil over de intentie van een overname van 27,7% van de aandelen KPN, voor 8 euro per stuk. Dat bod werd minzaam afgewezen door de Raad van Commissarissen van KPN, want: een poco te weinig. Maar América Móvil laat zich dit niet aanleunen en doet exact hetzelfde bod nogmaals, nu officieel. Van 30 mei tot en met 27 juni 2012 staat het de aandeelhouders vrij om hierop in te gaan, aldus América Móvil. Tranquillo...

De Spanjaarden blieven eigenlijk ook wel
Ondertussen is er een andere partij geïnteresseerd in de Koninklijke KPN N.V.; het Spaanse Telefónica. Niet voor niks zo blijkt, want onlangs bracht Bernstein Research een analyse omtrent het afgepeigerde KPN naar buiten: wanneer het Duitse deel van KPN en Telefónica samen gaan, levert dit volgens de sommetjes-makers een gezond bedrijf op. Er is echter een klein probleempje: Spanje wankelt, er is een groot gebrek aan contanten. Activa ruilen zou een optie kunnen zijn, maar tot dusver lijken KPN, noch Telefónica daar toe in staat. 

World domination
Tenzij de Spanjaarden op het laatste moment toch besluiten om een bod te doen, lijkt het er op dat de Mexicanen hun slag kunnen slaan. Robin Bienenstock van Bernstein Sanford zegt 'The irony is that what protects European national infrastructure from falling into the hands of the Mexicans is none other than the Spanish balance sheet' Ehm pardon, excusez, sorry, maar we waren even niet aan het opletten mevrouw Bienenstock! U zei? Een deel van de infrastructuur van BV Europa kan in handen komen van een een bedrijf waarvan de eigenaar Carlos Slim Helú is, (toevallig) de rijkste man op aarde ?! Dit riekt naar World domination 101

Er is hoop
Er wordt gefluisterd dat Carlos Slim echter meer geïnteresseerd is in keihard geld verdienen, dan om de infrastructuur van een kwakkelend continent te treiteren. Het zou namelijk ook heel goed mogelijk zijn dat, zodra América Móvil de aandelen KPN (Duitsland) in handen heeft, zij alsnog activa gaan ruilen met Telefónica-bezittingen in Latijns Amerika en omgeving. Dan komt het KPN deel van de Europese infrastructuur weer in veilige handen van de Europese Spanjaarden. Oh wacht...