Marine wil oorlog met eko-keur

Milieubewustzijn en de Amerikaanse marine gaan net zo goed samen als Rutger Castricum en genuanceerde journalistiek. Toch streven de US-zeebonken naar een grote, groene vloot op biobrandstof.

Oorlogstuig is legendarisch onzuinig. De 60-ton zware Abrams-tank consumeert per kilometer vier liter diesel of meer. Een verbruik dat pacifistische bomenknuffelaars agressief maakt en waar Niels Godron stiekem een beetje opgewonden van raakt.

Verslaafd aan aardolie
De Amerikaanse marine wil de aardolie-verslaving afbouwen. Vooral om de Arabieren een hak te zetten. Misschien omdat het ooit pieken gaat schelen. Maar ook vanwege het milieu. Echt waar! Lees het op hun groenevloot-website. Iets met volgende generaties en zo.

De marine wil onder meer een hele 'carrier strike group' laten varen op biobrandstof. Dat is één vliegdekschep plus kleiner varend grut. Voor de duidelijkheid, het vliegdekschip heeft al een kernreactor. Supergroen natuurlijk! De biobrandstof (of hybride aandrijvingen) zijn bedoeld voor de begeleidende schepen. Eind deze maand maken de boten hun eerste tochtjes rond Hawaii.

Zeekoebaby
Klein puntje. De hippe biobrandstoffen zijn nogal prijzig. Om precies te zijn, een keer of vier zo duur als gewone brandstof. Dat is natuurlijk de perfecte Republikeinse stok om dit Democratische paradepaardje mee te slaan. Een defensie-commissie heeft nu het Pentagon verboden biobrandstoffen te kopen als de prijs hoger ligt dan standaardbrandstof. Een nette manier om te zeggen: cut this treehugging crap!

Fans van biofuels hopen nu vooral op een hogere olieprijs. Als de prijs per vat één dollar stijgt, kost dat de marine 31 miljoen. Biobrandstoffen zouden bij grotere afname ooit goedkoper moeten worden.

Gelukkig voor het milieu draait de groene vloot niet alleen om biobrandstof. Het is een way of life, zo blijkt uit dit tranentrekkend stukje proza. Personeel van de gezellige marinebasis Guantanamo Bay in Cuba - u weet wel, van die oranje overalls - heeft een zeekoebaby gered. Het drie dagen oude kalf dobberde in de haven en mams weigerde het mee te nemen. Daarop visten dappere militairen het beest uit het water, stopten het in een opblaasbad en vervoerden het per vliegtuig naar het Zeekoereddingscentrum in Puerto Rico. Een stukje rendition 2.0. Ach, gossie!