Verrassing: JP Morgan wist álles van de Londense risky business

Of het nu - in CEO Jamie Dimon's woorden - een tempest in a teapot was of niet, de hogere echelons bij JP Morgan Chase wisten al jaren hoe riskant de bank bezig was. Dat verlies van afgelopen april was dan ook weinig verrassend - voor hen.

The Wall Street Journal lichtte wat tegels bij (oud-)JP Morgan-mensen en kwam erachter dat de baasjes bij de bank heel goed wisten waar het obscure Chief Investment Office in Londen mee bezig was - ze probeerden zelfs de boel af te bouwen voor het mis ging. Te laat, dus.

Voor het geval u het gemist heeft: dat CIO was door de bank opgezet om zich - met een deel van het eigen vermogen- te hedgen tegen marktschommelingen en riskante beleggingen van de bankklanten.

Maar de handelaars in Londen (vrijwel allemaal ex-hedge fondsers, onder wie de fameuze London Whale) namen juist relatief veel risico. Dat leidde in het verleden soms tot dikke winsten - ergens in 2008 haalden ze een miljard op in de derivatenmarkt. Maar datzelfde jaar verloren ze ook weer een miljard op Fannie Mae en Freddie Mac.

Poef
Vorig jaar besloten de JP Morgan-baasjes daarom de portefeuille van de Londense desk enigszins kleiner te maken, maar dat plan werd maar matigjes uitgevoerd. In april ging het mis: een pittig verlies van minimaal 2 miljard, een publieke boetedoening van Jamie Dimon - tot voor kort de koning van Wall Street - , iedereen boos op JP Morgan en het toch al sub-optimale bankiersimago nog verder besmet met pek en veren.

En terwijl Wall Street zijn schouders ophaalt, onderzoekt de SEC of er niet een zaak tegen de bank in zit wegens het zomaar veranderen van het risicomodel waarmee het CIO handelde in Londen. Wie pakt de popcorn?