JP Morgans Jamie Dimon: ik voel me vreselijk

Het JP Morgan-opperhoofd mocht zich verantwoorden voor een Senaatscommissie, plengde daar krokodillentranen en deed de mededeling dat zijn bankiers gezegend zijn door onwetendheid.

Biecht
'We hebben traders toegestaan risico's te nemen die ze niet begrepen.' In de onsterfelijke woorden van Tofik Dibi: BAM! Jamie Dimon, bankier met een even onkreukbare reputatie als uw artsenzwager in King-shirts, geeft het gewoon toe. Zijn bankiers hadden geen idee waar ze mee bezig waren.

De interessante vraag is natuurlijk in hoeverre de hogere echelons van deze handel en wandel afwisten (en wat ze er zelf van begrepen). De top wist al jaren van deze risky business, al beantwoordt Dimon deze suggestie met stilte.

Het hedge-speeltje - compleet met walvis -  dat JP Morgan had opgetuigd, leek een panacee maar bleek een bloeder. De koning van Wall Street legt hier uit hoe dat volgens hem kon gebeuren. Steekwoorden: waardeloze strategie, totaal onbenul, derderangs personeel.

Emeautie
'We hebben veel mensen teleurgesteld en dat spijt ons.' Boehoe. Het is voor Dimon allemaal buitengewoon tragisch. Hij zei zich 'vreselijk' te voelen doordat hij aandeelhouders knaken kost. Overigens merkte hij fijntjes op dat we het allemaal in perspectief moeten plaatsen. Bankklanten en belastingbetalers hebben geen cent verloren. En dat is zo uitzonderlijk dat het winst is. Ofzo.