Chinese geestigheid: Franse kastelen kopiëren

Stelt u zich voor. U bent in Frankrijk, en raakt gegrepen door de mademoiselles en pain du stok authentieke architectuur. Die wilt u mee naar huis nemen. Mag dat? Nee. Dus u gaat voor een replica.

Zo lijkt het in ieder geval in het hoofd van Zhang Yuchen te werken. Yuchen had een Kodak-momentje bij het Franse optrekje Chateau de Maisons-Laffitte, en bedacht dat het paleis in China niet zou misstaan. Minpuntje: Chatau de Maisons-Laffitte is aan de Seine gebouwd. Maar als de berg niet naar Mohammed komt…

*click!* ctrl-c, ctrl-v
Dan zal inderdaad Mohammed naar de berg moeten komen. Yuchen legde de hand op de originele bouwtekeningen van het paleis en zorgde voor 10.000 foto’s (inderdaad, lachûh, een Chinees met 10.000 foto’s van een paleis. Hoezo clichè). $50 miljoen verder en in China staat een replica. 

Chateau Maisons-Laffitte De echte, denken wij...

'Verbeteringen', juist...
François Mansart – in 1651 de architect van Chateau de Maisons-Laffitte – draait zich waarschijnlijk om in zijn graf; Yuchen heeft namelijk enkele ‘verbeteringen’ aan het ontwerp toegevoegd. Een Frans kasteel is namelijk niet compleet zonder Chinese quasi-Griekse oudheid. Daarom heeft Yuchens’ versie van het het Chateau nu een extra beeldentuin en twee extra vleugels. Volgens Yuchen zijn deze verbeteringen zelfs de reden waarom de bouw 'zo duur' was.

Ook frappant; voor Yuchen is Chateau de Maisons-Laffitte stiekem tweede keus. 'I considered Versailles but that was just too big'. Wij denken dat dat een verstandige keuze is geweest. Ook genieten van het kasteel? Dat kan! Yuchen heeft er namelijk een hotel / conferentiecentrum / spa / wijnmuseum (lekker Frans) van gemaakt. Leuk! En extreem decadent, want in het originele chateau komt natuurlijk al het Europese plebs al...

Chateau Maisons-LaffitteChateau Maisons-LaffitteChateau Maisosn-LaffitteChateau Maisons-Laffitte