Spaanse huizenprijzen dalen in recordtempo en Moody's verlaagt status vijf Nederlandse banken [Terwijl u sliep]


[Crisis]

Prijs van uw vakantiedomicilie daalt in recordtempo - In Spanje zijn de huizenprijzen het afgelopen kwartaal met 12,6% gedaald ten opzichte van vorig jaar. Het statistiekbureau INE maakte dat gisteren bekend. De daling in huizenprijzen is de scherpste in de afgelopen vijf jaar - sinds het begin van de Spaanse vastgoedcrisis in 2008 - waarin de INE cijfers bijhoudt. The Economic Times


Moody's verlaagt status vijf Nederlandse banken - Zo. Een stukje kredietpaniek voor op de vroege ochtend. Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde vannacht de kredietwaardigheid van vijf Nederlandse banken. Vanwege de aanhoudende crisis rond de euro en de afgenomen kredietwaardigheid van sommige eurolanden zijn de Rabobank, ING, ABN Amro, SNS Bank en LeasePlan samen met enkele Franse, Belgische en Luxemburgse banken afgewaardeerd. SNS Bank is met één stap verlaagd, de kredietwaardigheid van de andere vier banken is twee punten afgewaardeerd. Alleen voor ING is het vooruitzicht negatief, het perspectief voor de andere vier banken vindt Moody's stabiel. De Rabobank heeft nu een Aa2-status, maar de bank blijft volgens Moody's één van de hoogst gewaardeerde banken ter wereld. NRC.nl


[Bellen]

RIM heeft nieuwe chef gevonden - RIM wil Timothy Dattels toevoegen aan hun board. Dattels is een investeerder van TPG Capital en was RIM's partner bij Goldman Sachs. Dattels moet nog wel verkozen worden bij de jaarlijkste aandeelhoudersvergadering van RIM volgende maand, maar u weet hoe die dingen gaan met 'vriendjes van'. RIM kan wel wat frisse wind gebruiken; de aandelen van het bedrijf zijn het afgelopen jaar 70% minder waard geworden. The Wall Street Journal

Wéér 10.000 banen weg bij Nokia – De CEO van Nokia – Stephen Elop – maakte gisteren bekend dat Nokia het nóg een stuk slechter heeft gedaan dan men al verwachtte. Sukkel; het aandeel Nokia werd direct 18% minder waard. Om de cijfers uit het rood te krijgen worden er bij Nokia vóór 2013 nog 10.000 man ontslagen. Business Week


[Big Corps]

Facebook wil live-biedingen op advertenties introduceren – Facebook wil, net als Google en andere web-bedrijven, live-biedingen op advertenties kunnen aanbieden. Facebook hoopt met Facebook Exchange – zo gaat de nieuwe service heten – klanten doelgerichter te kunnen bereiken. Prijzen worden bepaald per duizend bezoekers en advertenties zullen via derden verkocht worden. De service moet binnen een paar weken up and running zijn. Bloomberg

Coca Cola gaat weer naar Myanmar – Door een investeringsboycot van de VS kon Coca Cola 60 jaar lang geen drankjes in Myanmar verkopen. Het boycot is nu opgeheven; Coca Cola wacht nu nog op een vergunning van de Amerikaanse regering. In Myanmar wonen ongeveer 50 miljoen mensen, we hoeven u niet te vertellen dat dat veel blikjes Cola zijn. Er zijn nu nog twee landen waar Coca-Cola niet verkoopt: Noord-Korea en Cuba. Reuters


[Wereld]

Olie kost minder dan target OPEC, maar productie blijft gehandhaafd - De OPEC (een kartel van olieproducerende landen) houdt het huidige productieplafond van 30 miljoen vaten per dag op peil. Dat is opmerkelijk, want de olieprijs is onder de beoogde $100 per vat en veel OPEC-landen hebben die $100 per vat nodig om hun staatsfinanciën op peil te houden. De OPEC houdt de olieprijs lager in het belang van wereldwijde economische groei. CNBC