Rebellen krijgen lesje natuurkunde via Facebook

Via Facebook checkt u of dat lekkertje van de middelbare school al een kinderwagen aanduwt. In Syrië is Facebook een wapen: rebellen krijgen schietles via de website. Want een helikopter staat nu eenmaal niet geparkeerd in de lucht.

'Aan alle mensen van het vrije Syrische leger! Het is mij opgevallen dat rebellen helikopters beschieten alsof die geparkeerd staan in de lucht! Alsof een kogel geen tijd nodig heeft om zijn doel te bereiken! Professionele soldaten weten natuurlijk dat het niet zo is, maar ik wil deze informatie delen met onze nieuwe wapenbroeders. Schiet in de lucht vóór de helikopter, zodat de kogel en de helikopter tegelijk op dezelfde plaats aankomen.'

Natuurkunde voor beginners
Een vrije vertaling van een schattig lesje natuurkunde voor beginners. Te vinden op de Facebookpagina van het Vrije Syrische Leger (meer dan 518.00 likes). Vergezeld van een superdeluxe fotosjop-infografiek, zie foto. Hier de link, met Arabische tekst natuurlijk. Maar daar zijn vertaalmachines voor.

Je gaat twijfelen aan de 'intuïtieve natuurkunde' van de Syriërs. Baby’s van een paar maanden oud snappen de zwaartekracht al. Werkt de zwaartekracht anders in het Midden Oosten? Maar ach, banen van projectielen blijken ook voor westerse studenten zware kost te zijn. Hier een artikel (pdf) over verrassende natuurkundige inzichten van Australische studenten. Bekijk vooral de hilarische schets op pagina 5.

Kogelregen
Bovendien, het is niet alsof Syriërs geen vliegtuigen kunnen neerschieten. De Assad-getrouwen in elk geval wel. Vraag dat maar aan de twee spoorloze piloten van een Turkse F-4 Phantom. Details zijn nog mistig, maar vorige week vloog een Turkse straaljager hard en laag richting Syrië. Reageerde niet op radio-oproepen. Dat is vragen om problemen. Die kwamen in de vorm van een kogelregen.

Ze kunnen het dus wel. De rebellen hebben alleen een opfrislesje natuurkunde nodig. Laten we het 'educatief militair ingrijpen' noemen (perfect compromis voor de partijen uit het Lenteakkoord). De CIA hoeft geen wapens te leveren. De NAVO hoeft geen bombardementen uit te voeren. We sturen een kudde natuurkundeleraren. Hebben die ook wat te doen in hun veel te lange zomervakantie.