Welkom in Goldman-dorp

Zoals het een vampieroctopus betaamt, spreidt Goldman zijn tentakels uit. Ook over Manhattan. Vlak achter het hoofdkantoor aan 200 West Street, verrijst een heus Goldman-dorp. Welcome to the firm.

The New York Times ging even op bezoek in wat de locals al 'Goldman Alley' zijn gaan noemen, een overkapt vastgoedcluster aan de westrand van Manhattan waar Goldman Sachs een kantoor, maar ook een hotel en parkeergarage bezit. En de überbank heeft ook nog eens een hele rits restaurants, café's, slijterijen én een opticien uitgekozen om er een handeltje te beginnen. 

En zo kunnen de 8.000 Goldmen hun kantoor uitlopen om, wanneer ze maar willen, een bloemetje of fles cognac te scoren, een hapje te eten of een kappertje te pakken. Aan de overkant van de Hudson, in Jersey City, heeft Goldman ook een kantoor aan het water. De pier is inmiddels eigendom van de bank, en de baasjes hebben geregeld dat de ferry tussen 6 uur 's ochtends en half tien 's avonds elke acht minuten gaat. De bootjes van de reder stinken en maken volgens de omwonenden nogal wat herrie, dus laat Goldman twee nieuwe stille pontjes aanrukken. Zo werkt dat in Goldman city.

Prijzen
Maar ondanks de toestroom van hardwerkende en goed verdienende bankiers, zijn de prijzen in Goldman Alley redelijk normaal gebleven. In veel restaurants bestaat de clientèle voor ruim de helft uit Goldmen, die graag 35 dollar betalen voor een salade. Maar voor de rest: 'you have to stay appropriate', zegt een restauranthouder. Sommige wijnen bij de slijter gaan voor 10.000 euro, maar gemiddeld kost een flesje 15 tot 40 dollar. De kapper ('gewoon kort en normaal') krijgt net zo veel fooi als elders.

De restauranthouder is redelijk tevreden over zijn (door Goldman bemasseerde) beslissing om er drie tenten te openen. Er komen volgens hem zelfs mensen uit de Upper East Side, die lower Manhattan normaal mijden als de pest. Maar een banketbakker wil ook weer niet te veel zeggen over hoe de zaken gaan.  'I can’t say bad things, because they will kill me.'

Even na vijven kun je in de cafésover de traderhoofden lopen, zegt de Times. Overheard: 'I either get flowers for Janet or she’ll put my head in a vise.'

'My wife was really annoying yesterday. She just doesn’t get ‘Family Guy.’

Lees het hele verhaal hierrr.