Duurste huis ter wereld tikje te duur, perfide praatjes over de forensentaks en Londen haat de Shard [WEEK 27]

Het is vrijdag, het is drukkend warm zonnig en het is tijd voor De Week. Met deze week: een non-argument voor de JSF, weer een kredietcrisis in China en komt Apple met een iPad-mini?

925'je van de week
Echter, niets van dat alles voor het best gelezen artikel van de week.Dat was dit fijne stukje proza over zomaar een willekeurige parkeerplaats in Londen. Waar dan zomaar toevallig een Bugatty Veyron, Lamborghini Aventador, Koenigsegg Agera R en een Rolls Royce Ghost met exotische nummerplaten zijn te vinden. Daar heb je die prinsen en prinsesjes uit olieland weer! Ach ja, de boel moet rollen, een mens moet ook van A naar B zien te komen.

Boosmakertje van de week
Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is de forensentaks een echte filekiller. De belasting op woon-werkverkeer die 1,3 miljard euro moet opbrengen, zou files met 10 tot 15 procent reduceren. Wat een meesterspin. Mensen die elke dag braaf naar hun werk gaan en daar geld verdienen om - noem eens wat - de economie draaiende te houden, straffen dat ze naar hun werk gaan. Classic. Als we deze logica volgen, moeten we vaststellen dat euthanasie een probaat middel is tegen griep.

Clisis
Kredietcrisesjes zijn in China aan de orde van de dag. Gewone Chinezen kunnen niet gemakkelijk lenen bij gewone banken. Te weinig connecties en/of een te lage kredietwaardigheid zijn daar debet aan. Dus springen credit garantee companies als paddestoelen uit de grond. Het is idee is simpel; als u geen onderpand heeft, maar toch wilt lenen, schakelt u deze kredietgarantietoko's in voor een garantstelling. Als u failliet gaat, betaalt de krediettoko de bank. Alleen blijkt nu dat de garantieboeren van geleend geld aan elkaar hingen. Een paar defaults en het hele kaartenhuis zakte ineen. Gevolg: honderden bedrijven failliet. Nouja, morgen weer een dag.

Glasscherf
Wie kwam er op het idee het gezicht van Londen te verminken met een glasscherf van 310 meter hoog? Vragen wij niet, vraagt de Londenaar. Londen haat de Shard (you've guessed it: da's Engels voor 'glasscherf'). De banken van de Thames tussen, laten we zeggen, Tower Bridge en Tate Modern zijn inderdaad vergeven van weinig aantrekkelijke torens van glas en staal. Maar of de Square Mile erger is dan het grijze beton dat er in jaren zestig werd neergezet? Voor mooi Londen, zie overigens Kensington en Chelsea.

Superrrduurrr
Geen Oud-Zuid, wel aan de prijzige kant: een landhuis in Silicon Valley. Vorig jaar betaalde miljardair Yuri Milner er 100 miljoen dollar voor. En dat lijkt heel duur, maar...ok, ok, dat is het ook. Te duur, naar nu blijkt, want het huisje van meneer de miljardair is slechts een lousy 50,27 miljoen waard, aldus de belastinginspecteur. Milner betaalde dus bijna 100 procent te veel voor zijn kot. Maar goed, das wel weer gunstig voor de Onroerend Zaakbelasting, zo is het ook.

De iPodibus non disputandum est
Het is een soort heiligschennis, maar hij komt er waarschijnlijk toch: de iPad met een kleinere schermdiameter dan de huidige 9,7 inch. Volgens bronnen zijn Apples Chinese leveranciers bezig megaorders voor kleine schermen af te werken. De markt voor tablets raakt steeds voller en Apple zet nu in op meerdere producten om zijn marktaandeel vast te houden.

Boys toys
En we hebben, net als de Tweede Kamer, de JSF voor het laatste bewaard. Volgens Dick Berlijn, voormalig totaalbaas van onze strijdkrachten, moeten we het ding echt hebben. Zal vast goed zijn voor de economie, maar het argument dat de kist als enige van zijn concurrenten stealthy is, keert ook vaak terug. Wikipedia leert dat dat nogal tegenvalt. Voor Nederland althans: de Amerikanen willen hun uiterst geheime stealth-technologie niet met *kuch* 'trouwe bondgenoot' Nederland delen en verkopen ons dus second-best. Overigens is uitstappen voor Nederland ook niet echt een optie. Contractbreuk kost een tikje meer dan de alimentatie die u maandelijks overmaakt; zo rond de drie miljard.

En in die wetenschap; goed weekend!