Bob Diamond: terug naar Start, u ontvangt géén £20 miljoen

Dat Bob Diamond een enkele reis 'de straat' zou krijgen na het LIBOR-schandaal bij zijn Barclays Bank, was voor niemand een verrassing. Dat hij zijn toekomstige bonussen niet mag meenemen, is wél opmerkelijk.

Diamond heeft inmiddels zijn krabbel gezet onder een oprotregeling vertrekafspraak. Daar komt hij een stuk slechter uit dan hij gehoopt zou hebben, en dan gebruikelijk is in de wereld der afgefakkelde bankiers. Diamond krijgt nog een jaar doorbetaald (plus pensioen en andere benefits), maar al zijn toekomstige bonussen en andere long term incentives zijn nietig verklaard. 

Medelijden
Volgens chairman Marcus Agius laat Diamond daarmee zo'n 20 miljoen pond door zijn vingers glippen. Niet dat we écht medelijden met de man hoeven te hebben: over 2011 verdiende hij in totaal zo'n 25 miljoen pond. Zijn basissalaris is 1,35 miljoen, dus al met al neemt hij 2 miljoen pond mee, schat de FT. 

En dat voor iemand die zijn (voormalige) werkgever een lieve duit heeft gekost: vorige week kreeg Barclays een boete van 453 miljoen dollar van Amerikaanse en Britse toezichthouders wegens het jarenlang rommelen met de interbancaire rente. En hoe ver de fallout van het schandaal nog gaat reiken is allerminst duidelijk: de top van Barclays is al opgestapt, en het strafrechtelijk onderzoek van Hare Majesteits Openbaar Ministerie moet nog beginnen. 

Schuinsmarcheerders
Gelukkig deed Diamond niet alsof hij van niks wist. Wel bagatelliseerde hij het schandaal in een excuusbriefje, door te stellen dat er op 'het merendeel van de handelsdagen' niet werd gerommeld met de interbancaire rentes. Dat is, zoals The Economist treffend opschrijft, alsof een notoire vreemdganger zegt dat hij het merendeel van de tijd wél trouw is geweest.