Royal Dutch Shell is de allergrootste ter wereld en Spanje krijgt adempauze [Terwijl u sliep]

[Big Corps]

Oranje boven - Royal Dutch Shell staat op eerste plek van Fortune’s Global 500 list. Dat wil zeggen dat het Nederlandse bedrijf met een omzet van $484 miljard het grootste bedrijf ter wereld is. Vorig jaar voerde de Amerikaanse supermarktketen WalMart de lijst aan. CNN Money


[LIBOR]

'Had ik hem maar eerder ontslagen' - Martin Taylor, een voormalig directeur van Barclays, heeft er spijt van dat hij Bob Diamond niet eerder heeft ontslagen. In 1998 leidde Diamond de investeringstak Barclays Capital. Onder zijn bewind werden tijdens de Roebelcrisis ook al regels overtreden. Diamond bood aan om te vertrekken. Maar hij mocht blijven en werd uiteindelijk in 2011 de hoogste baas van Barclays, totdat vorige week bekend werd dat hij zijn functie neerlegde vanwege de rentemanipulatie met de LIBOR. The Guardian

Tucker verdedigt Bank of England - Onder een kruisverhoor van politici, verdedigde Paul Tucker, de vicegouverneur van de Bank of England, dat de centrale bank niets te maken heeft met de rentemanipulatie van de LIBOR. Eerder zeiden Barclays-mensen dat de centrale bank goed op de hoogte was van de frauduleuze praktijken. Tucker: 'I was not aware of allegations of lawbreaking until the last few weeks.The New York Times


[Centrale banken]

Fed staat klaar bij de geldkraan - De Federal Reserve lijkt zich op te maken voor een derde ronde van steunaankopen. Volgens de Amerikaanse centrale bank is de economie zwak en de werkloosheid veel te hoog. CNBC

ECB bereid te helpen - De Europese Centrale Bank is bereid meer te doen om de economie en de banken in de eurozone een zetje in de goede richting te geven, zo liet ECB-president Mario Draghi weten. Afgelopen week verlaagde de ECB de rente met een kwart. 'Whether we were going to do more than that...we have to look at what the situation is, then we'll make up our minds', aldus Super Mario. The Wall Street Journal 


[Eurozone]

Spanje krijgt adempauze - De schatkistbewaarders van de eurozone zijn overeengekomen dat het begrotingstekort van Spanje pas in 2014 onder de 3% hoeft te zijn. Dat wordt overigens alsnog geen makkelijke opgave. Ook werden de ministers van Financiën het eens over de voorwaarden voor de noodgelden die het Spaanse bankenstelsel krijgt. The Wall Street Journal


[Amerika]

Witte Huis wil rijken meer belasten - Obama heeft gisteren voorgedragen om de belastingvoordelen voor gezinnen die meer dan $250.000 verdienen te laten verlopen. Gezinnen die minder dan $250.000 verdienen behouden als het aan de president ligt wel de belastingvoordelen die ooit door voorganger Bush zijn ingevoerd. Fox News 

Stenen worden meer waard - Na een daling van meer dan vijf jaar, zijn de huizenprijzen in Amerika eindelijk weer aan het stijgen. Alle grote woningverkoopindexen laten gematigde nationale stijgingen zien in de afgelopen maanden. De asking-price index, de grootste indicator, is in het tweede kwartaal met 3,3% gestegen op jaarbasis. Hopen dat deze stijging overslaat naar Nederland, waar de huizenmarkt nog steeds geen positieve signalen laat zien. Bloomberg