Iraakse veiling: blonde vrouw te koop

Hoe houd je Iraakse mannen koest terwijl je hun huizen doorzoekt op wapens? Bied een blonde vrouw te koop aan. Waargebeurd.

Seksistisch en politiek incorrect? Zeker. Maar wel verdraaid effectief. Aldus een Amerikaanse legerkapitein in het boek The Forever War van journalist Dexter Filkins (die hier z'n eigen 'haha-story' voorleest). Huiszoekingen naar wapens liepen nog nooit zo soepel.

"Blonde vrouw te koop!"
Hoe het werkt? De Amerikaanse colonne rijdt het dorp in. De soldaten parkeren een Bradley-pantsvoertuig op het plein. Het lekkerste ding uit de compagnie gaat op de motorkap staan. Helm af, lange blonde haren wapperen in de wind. Via een megafoon opent een collega de veiling: "Blonde vrouw te koop! Blonde vrouw te koop! Voor de hoogste bieder!"

Twee minuten later staan alle mannen van het dorp om het voertuig. De testosteron klotst in het rond. De Irakezen zijn door het dolle heen. Ze bieden alles: geiten, vrachtwagens, al hun geld, nog meer geiten. Tot aan hun kinderen toe.

Ondertussen zijn onopvallend Amerikaanse patrouilles het dorp in gegaan. Ze doorzoeken snel alle huizen op wapens. Normaalgesproken een hectische en gevaarlijke toestand. Nu ontmoeten ze alleen vrouwen en kinderen. Ze verzamelen een bergje machinegeweren en raketwerpers. Missie volbracht.

Berisping gekregen
Dan is het einde veiling. "Jullie bieden te weinig, we kappen ermee", is de uitleg. Het blonde veilingobject stapt weer in het pantservoertuig. Iraakse mannen chagrijnig, maar niet agressief. Op naar het volgende dorp.

"Op deze manier hebben we in drie dorpen huiszoekingen gedaan", vertelt de kapitein in Filkins’ boek. "Werkte top! Toen kwam iemand hogerop erachter. We hebben een berisping gekregen en moesten ermee kappen. Helaas. Was ’t slimste dat we ooit gedaan hebben."

Wat zou mevrouw Katie Petronio hiervan vinden? Ze schreef het artikel 'Get Over It! We Are Not All Created Equal'. Petronio is kapitein bij het US Marine Corps en pleit tegen vrouwen in de infanterie (filmpje). Het werk is te zwaar, waardoor vrouwen te vaak medische problemen hebben. Maar ja, wat is zwaar? Het lijkt vooral zaak de rollen goed te verdelen.