Bankiers ophangen heeft geen zin volgens Tony Blair en AAA-status van Nederland in gevaar [Terwijl u sliep]

[Banken]

Blair verdedigt bankiers en liberalisme - In een interview verdedigt Tony Blair de vrijemarkteconomie die in het Verenigd Koninkrijk ooit is opgezet door de regering Thatcher. Verder waarschuwt de voormalig premier ervoor dat mensen niet wraakzuchtig op bankiers moeten zijn en dat de overheid niet te veel dient te interveniëren bij de private sector. De maatschappij wordt er niet beter op 'als we 20 bankiers ophangen aan het einde van de straat', aldus de prominente Brit. The Daily Telegraph

Short selling weer verboden - Spanje en Italië hebben weer een verbod ingesteld op short gaan omdat de bankaandelen een duikeling maken, de rente op staatsobligaties stijgt en de euro erg zwak is tegenover de dollar. Short-sellers verkopen aandelen die met geleend geld zijn gekocht, om deze later weer terug te kopen tegen een lagere prijs. Men zegt dat daardoor de koersen worden gedrukt en rentes op obligaties stijgen. Businessweek


[Eurozone]

Nieuw dieptepuntje - De totale schuld van de eurozone is tot een recordhoogte gestegen. De zoveelste mijlpaal dus. Gemiddeld haalden de 17 landen uit de muntunie aan het einde van maart een schuld van 88,2% van het bruto binnenlands product terwijl dat eind december nog 87,3% was. Dat blijkt uit gegevens van Eurostat. The Wall Street Journal

Triple A van Nederland in gevaar - Ratingbureau Moody’s heeft het economische vooruitzicht van Duitsland, Nederland en Luxemburg op negatief gezet. De kredietwaardigheid van de drie landen staat bij de rekenmachines van Moody’s nog steeds op het allerhoogste niveau, maar daar komt dus verandering in als de zaken slecht blijven gaan in de eurozone. De kredietbeoordelaar zegt dat de kwakkelende knoflooklanden een negatief effect hebben op deze drie sterke economieën. Forbes 


[Big Corps]

Cisco hanteert botte bijl - Cisco Systems gaat ongeveer 1300 full time banen schrappen. Dat is ongeveer 2% van het totale personeelsbestand. De grootste leverancier van computernetwerkapparatuur heeft last van de terughoudendheid van bedrijven die moeilijker geld uitgeven door de Europese schuldencrisis. Het aandeel van Cisco is dit jaar tot nu toe met 11% gedaald. Bloomberg


[Amerika]

Regen komt te laat - In het middenwesten van Amerika wordt deze week regen verwacht, maar dan is het al te laat voor de meeste maïsoogsten. De verwachting is dat de helft van alle maïsoogsten inmiddels in slechte tot heel slechte conditie zijn, terwijl deze voorspelling eerder nog op 38% uitkwam. Slechts 26% is in zeer goede staat, volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw. CNBC

Hup, bouwen dat ding - Een Republikein uit het Huis van Afgevaardigden heeft een wet voorgesteld die de bouw van de Keystone XL Pipeline mogelijk maakt zonder dat goedkeuring van president Obama nodig is. De controversiële oliepijplijn, die van Nebraska tot Canada moet reiken, ligt niet lekker bij de bevolking. Republikeinen roepen daarom dat Obama de bouw van het ding expres vertraagd tot na de verkiezingen. Fox News