China is meest concurrerende land ter wereld, maar wat is nummer 2?

Hoewel China het momenteel niet zo lekker doet, is geen land concurrerender. Maar hoe ziet de top tien er eigenlijk uit?

The pursuit of succes
Terwijl vriend en vijand het erover eens lijkt te zijn dat Amerika afglijdt, gaat het in wezen verre van slecht. De Yankees zijn superconcurrerend; ze moeten alleen China voor zich dulden in de nieuwste ranglijst. Hoe doen de Amerikanen dat toch? Van voornaamste slachtoffer van de kredietcrisis naar 'comeback kid', zoals The Economist in zijn laatste nummer stelt.

Volgens analisten heeft het Amerikaanse succes vooral te maken met de private sector. Private partijen verhelpen samen de weeffouten in het systeem om steevast sterker uit een recessie te komen dan ze erin gingen. Voorbeeld: door een shake-up van de private sector groeide de Amerikaanse export na afloop van alle recessies van de afgelopen twintig jaar sterk. Zelfreinigend vermogen enzo. Ideololigsche punchline: 'We must not lose our collective faith in capitalism because it has proven to be the only social system that rewards individual ability, initiative and achievement'.

Nederland
'Wij Europeanen' doen het overigens ook niet slecht. Nouja, wij als Nederlanders wel, maar in de top tien pronken vier Europese landen. Zwitserland heeft een indrukwekkende derde plaats. Maar waarom staat Nederland er niet in? Amerikanen maken zich druk om hun land terwijl het er best goed gaat, maar Nederland droomt van Cocagne, terwijl er wel degelijk fecaliën aan de knikker zijn. We moeten beginnen ons zorgen te maken.