De Chinezen komen - vanaf de Noordzee

Verhoog de dijken, herstel de defensie van onze Noordzeekust weer in oude glorie, want de Chinezen kopen zich in op de Noordzee. Naar eigen zeggen om naar olie te boren.

Tsunami
Brittannia rules the...nouja, niet veel eigenlijk. Dus zowel overheid als bedrijven zijn wel geïnteresseerd in de vette kluif die de Chinezen hen voorhouden. De Chinese energiegigant CNOOC en raffineerboer Sinopec, beide staatsbedrijven, hebben twee megadeals voorgesteld.

CNOOC wil het Canadese Nexen overnemen, de op een na grootste olieproducent in de Noordzee. CNOOC biedt omgerekend zo'n 12,3 miljard euro. Als de deal rond komt, is het de grootste buitenlandse investering die China ooit heeft gedaan. Op diezelfde dag bood Sinopec 1,2 miljard euro voor een aandeel van 49 procent in de Britse afdeling van Talisman Energy, ook een grote vis in Noordzee-olie en -gas. Als alles doorgaat hebben de Chinezen in een klap dertien procent van de Britse olieproductie te pakken. Daar is dan eindelijk de Chinese tsunami van geld dat een bestemming zoekt.

Vragen
Maar waarom wil China eigenlijk een belang in Noordzee-energieproducenten? Enig speurwerk leert dat de olie- en gasproductie daar jaren geleden al piekte. Begin dit jaar werd zelfs een nieuw dieptepunt bereikt: productie stond op vergelijkbaar niveau als vijftig jaar daarvoor, in de jaren zestig. Waarom investeert China in een sterfhuis waar winning steeds moeilijker en kostbaarder wordt?

Een mogelijk antwoord is dat investeren in reeds lopende olievelden lucratiever is. Zelf een olieveld vinden en aanboren is duur. Materiaal en mensen die deze dure taak moeten volbrengen, souperen de winst op. Na de beginjaren begint het winnen van het zwarte goud pas echt lucratief te worden. Investeren in Noordzeevelden is in ieder geval op de middellangetermijn gunstig; alles beter dan Amerikaanse dollars met onvaste waarde.

Het lijkt er niet op dat de Britse toezichthouder de deal gaat tegenhouden, daarvoor kan het UK foreign direct investments te goed gebruiken, maar als we ons straks hebben verlost van Russisch gas en Arabische olie, zitten we voor ons energiebehoeften vast aan de nukken van Chinese staatsbedrijven. Daar zou ook een antwoord kunnen liggen.