Gelukkig gebruikte Batmanschutter Amerikaans geweer

Batmanschutter Holmes gebruikte een half-automatisch wapen van Amerikaanse makelij: de AR-15, de voorloper van de M-16. Gelukkig haperde het. Dat klopt perfect met de bizarre geschiedenis van het geweer.

Als communistische boerenpummels al vijftien jaar met automatische geweren rondlopen voelt Amerika nattigheid. In 1962 geeft defensieminister McNamara fluisterend toe: "Met de M-14 geven we onze soldaten een wapen dat duidelijk slechter is dan het geweer dat de Sovjets al sinds 1950 gebruiken."

Het Russische succeswapen is natuurlijk de AK-47 of Kalashnikov. Amerika moet nu ook een licht, draagbaar automatisch geweer hebben. Wapen­fabrikanten slaan aan het knutselen. En produceren een verschrikkelijk misbaksel: de M-16.

Schietproeven met geiten
Het geweer heet eerst AR-15. Generaal LeMay schiet op een cocktailfeestje met een prototype twee meloenen aan gort en bestelt prompt 800 stuks voor de luchtmacht. Het Pentagon eist bewijs dat de AR-15 echt werkt. Absurde schietproeven beginnen eind 1962. Onderzoekers importeren 27 hoofden van Indiase overledenen, bestellen een kudde geiten en verzamelen nog wat lijken. De geiten staan vast in een rek terwijl de schutter aan een tafel zit, door een telescoopvizier kijkt, en aanlegt vanaf 25 tot 100 meter. De onderzoekers noteren nauwkeurig aan wat voor wonden elk dier sterft. In totaal krijgen 166 geiten de kogel. Opgeteld bij beschietingen van Indiase hoofden en Amerikaanse armen en benen blijkt de AR-15 dodelijk te zijn. Wat een verrassing!

Geiten zijn weerloos tegen de AR-15, de Vietcong niet. Amerika is inmiddels verzeild geraakt in Vietnamoorlog en stuurt soldaten de jungle in. De AR-15 heet nu M-16, maar is eigenlijk niet af. Het ding is niet roestwerend en krijgt kruit mee dat de loop snel vies maakt.

Onder de pet
Gevolg: in Vietnam hapert de M-16 vaker dan een Griekse pinautomaat. Na een paar schoten blijft regelmatig een huls zitten in het geweer. De soldaat moet met een pijprager aan de slag, als ware hij een 18e-eeuwse musketier. Tientallen, honderden Amerikanen sneuvelen omdat hun M-16 staakt midden in een gevecht.

Fabrikant Colt houdt het desastreuze nieuws lang onder de pet. Werknemers sturen vanuit Vietnam berichten over massale aantallen defecte M-16's, maar het bedrijf geeft de schuld aan soldaten die slecht onderhoud zouden plegen. Ondertussen gebruiken veel soldaten regelmatig een AK-47 die ze van dode Vietcongstrijders afpakken.

Eind jaren zestig geven Colt en het Pentagon de major fuck up eindelijk toe en beginnen verbeterde exemplaren van de M-16 te verschijnen. De reputatie van het geweer is dan al lang naar de knoppen. Een cynische kapitein: "Het is een prima bajonethouder."