Psychologische breakup in Europa op komst en Koeweit casht op oliecrisis [Terwijl u sliep]


[Groot Geld]

Greed is good – In de VS wordt deze week opmerkelijk veel geld met IPO’s binnengehaald. Zes beursintroducties - waaronder Manchester United voor $300 miljoen - moeten samen $1,1 miljard binnen gaan harken. The Wall Street Journal

Recordbegrotingsoverschot Koeweit door olieverkoop – Door hoge olieprijzen heeft het golfstaatje Koeweit in het afgelopen financiële jaar buitengewoon veel aan olie verdiend. Het begrotingsoverschot steeg tot een recordniveau van $47 miljard. De totale inkomsten van Koeweit zijn ruim $106 miljard, daarvan is 96% van olie afkomstig. De Centrale Bank had ongeveer de helft van dat getal begroot. Bloomberg 


[Big Corps]

Koppen rollen bij UBS na Libor-schandaal – Naar aanleiding van een intern onderzoek naar de Libor-fraude worden er bij UBS zo’n 25 handelaren en managers ontslagen. Volgens diepkelen, UBS wil er niets over kwijt. De werknemers worden ontslagen omdat ze betrokken waren bij de manipulatie van het Libor-tarief, of omdat ze hun controleplicht onvoldoende hebben uitgeoefend, of omdat ze het interne onderzoek dwarsgezeten hebben, of een combinatie van deze drie. Der Sonntag

54 nieuwe toestellen voor Singapore Airlines – SilkAir, onderdeel van Singapore Airlines, bestelde dit weekend voor $4,9 miljard aan vliegtuigen. SilkAir krijgt daar 23 737-800 toestellen en 31 737 Max-8’s voor terug. Voor SilkAir is het allereerst opmerkelijk omdat dit de grootste aankoop in zes jaar is, maar ook omdat het bedrijf nu nog toestellen van Airbus gebruikt. Mochten de toestellen goed bevallen dan heeft SilkAir nog een optie op nóg eens 14 kisten. The Wall Street Journal  


[Crisis]

Monti waarschuwt voor psychologische breakup Europa – Mario Monti zei gisteren in een interview dat Italië de financiële steun van Duitsland helemaal niet moet. Nee, een beetje morele steun zou af en toe wel fijn zijn. Duitsland was eerder dit jaar niet echt pro-Eurobonds (een maatregel die hard nodig was voor landen met een financiële situatie als Italië), Monti denkt dat meer van dat soort standpunten zorgen voor een anti-Duitsland en anti-Merkel houding in Italië, misschien zelfs voor een psychologische breakup in tout Europa. Fox Business


[Buitenland]

Schietpartij in VS – Bij een schietpartij in een Sikh-tempel in de VS zijn gisteren zeven doden gevallen, drie mensen zijn zwaargewond. In de tempel in de stad Milwaukee waren vooral vrouwen en kinderen bezig met een taalcursus en een gezamenlijke maaltijd, toen een man zes mensen dood schoot. Een toegesnelde politieman raakte de dader dodelijk. Een echt motief is nog onbekend. Gelovigen van de Sikh-gemeenschap hebben sinds 9/11 vaker te maken met geweld, de groep wordt soms verward met aanhangers van de Taliban. NOS