Jamie Dimon: u maakt de economie kapot

U bent der banken grootste vijand. JP Morgan Chase's James D. bewijst u en ons een dienst door eindelijk te zeggen wat iedereen al dacht.

Populus
Als meneer Dimon het had gehouden bij doen wat-ie zegt, was het allemaal niet zo erg geweest. Maar de CEO van JP Morgan Chase zegt tegenwoordig ook wat-ie denkt. En dat is minder fortuinlijk. Want tussen neus en lippen door deelde hij zijn gedachten over de oorzaken van de kwakkelende economie. 

It’s because of us. We scapegoat each other. We point fingers” Aldus Dimon op een bijeenkomst voor voormalige medewerkers, medewerkers - en klanten van zijn bank. Het vertrouwen van consumenten in banken loopt een bijna niet te repareren schade op doordat bankiers elkaar zwartepieten en het publiek kritische vragen stelt. Daardoor neemt het vertrouwen van consumenten af en zullen ze minder snel lenen en investeren. Hoe dit de economie op de knieën dwingt, begrijpt u zelf wel. 

Het gaat verder
Dimon werd niet moe te benadrukken dat de schuld voor de huidige economische situatie in de eerste plaats bij de Zeurende Klasse ligt. “We’ve done it to ourselves. I just hope something breaks the back of this political environment.”

Enige kleine puntje is eigenlijk...nogal groot, van walvisproporties zullen we maar zeggen. JP Morgan leed een miljardenverlies door extreem risicovolle beleggingen van de illustere London Whale. Maar als we Dimon goed begrijpen, was dat het probleem niet. Dat die vermaledijde Senaatscommissie zich ermee ging bemoeien wel.