Amerikaanse beurswaakhond aait Goldman Sachs, Chinese student verkoopt nier voor iPad en duur wordt nog duurder [WEEK 32]

Het is eindelijk zomer en u vertrekt zometeen naar 's lands terrassen. Voor u kruipend naar huis gaat, nog even de gratis wodka van Groenlinks en Gaypride goes USA'ish. 

925'je van de week
Het bestgelezen artikel is deze week extreem bijzonder. Het was een nek-aan-nek-race tussen de peurnomevrouw die Mitt Romney plezierde met een veer in zijn achterwerk, en de verkoop van een villa in het desolate betonbos dat Miami heet. En voor de eerste keer sinds de conceptie van het internet (millennia terug tussen de Eufraat en de Tigris, bijvangst van de Neolithische Revolutie) verloor het seksitem de strijd! Nu is alles mogelijk. Straks blijkt Stephen Hawking een fervent hordeloper.

SEC stopt onderzoek Goldman
Goldman Sachs maakte vieze handen tijdens de kredietcrisis. Iets met waardeloze hypotheken en daar short op gaan vijf minuten nadat de bank ze verkocht. Niet lief, maar leverde wel mooi miljarden op. De Amerikaanse beurswaakhond SEC probeerde de bank daarvoor al eerder aan te pakken, maar schikte. Nu de suits voor de tweede keer op de bank joegen, besloten ze alweer af te zien van verdere vervolging

HomoTrots van de week
Een beetje Kapitän der Industrie laat zijn licht schijnen op de duisternis die uw onwetendheid is. Gewoon, omdat het kan. Zo ook Dan Cathy, eigenaar van een keten die grondstoffen voor aderverkalking verkoopt. De fastfoodketen in kwestie heet Chick-Fil-A en meneer zei pal voor de gezinsvorm van de Bijbel te staan, het traditionele gezin. Perfect legitiem. Totdat hij ook stelde dat hij tegen het homohuwelijk was. En dat leverde een kamp pro en contra Cathy op. De pro's waren zelfs zo gecharmeerd van Cathy's uitlatingen dat zich lange rijen vormden bij Chick-Fil-A-filialen om hun steun te betuigen. En toen kwamen de contra's aan het loket om te rellen.

Gebakken niertjes
Een Chinese student heeft zichzelf genomineerd voor de felbegeerde Darwin Award. Het leek de achttienjarige Wang Shangkun wel aardig een nier te verkopen om van de opbrengst een iPad te kopen. De iDonor ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Dat is tot daaraantoe, maar zijn nier doet bij de betere traiteur een kleine dertigduizend euro. Zelf zag Wang slechts een tiende van die som. Naja, in ieder geval genoeg om ook een hoesje te kunnen kopen.

Superduurrr
De absolute top van de luxemarkt - denk Hermes, Bottega Veneta - is momenteel goed voor zo'n veertig miljard euro per jaar en is sinds 2000 met jaarlijks zes procent gegroeid. En dat komt niet door innovatieve productiemethoden of logistieke trucs, maar doordat deze merken de prijzen rustig opschroeven. De superrijke klanten betalen toch wel. LVMH, van Frankrijks rijkste man, heeft de prijzen sinds vorig jaar met vijftien procent verhoogd. Sla overigens nu uw slag, want LVMH gaat vanaf de herfst tien procent meer vragen voor de handtas van uw maitresse.

Gratis wodka
Goed nieuws voor de professionele comazuiper: Groenlinks wil dat Nederlandse horecagelegenheden in de toekomst gratis wodka aanbieden. Nederlandse wodka zou van hoge kwaliteit zijn en bovendien het milieu ontzien. Als de petitie die de partij heeft gestart, resulteert in vijftigduizend handtekeningen, dient Groenlinks een wetsvoorstel in. Volgens Jesse Klaver is het betalen voor drank 'een ergernis van mensen'. Proost.

Goed weekend!