Bent u die bankenkoning waar gansch de wereld naar verlangt?

Le roi est mort, vive le roi. JP Morgans Jamie Dimon is onttroond als ongekroonde koning der banken. Er zijn momenteel weinig geloofwaardige troonpretendenten. Dus waarom doet u geen gooi naar het hoogste ambt?

Guillotine
Sinds JP Morgan tijdens een weinig verkwikkelijke aderlating zeker vijf miljard euro verloor, is Jamie Dimons positie onhoudbaar. Wellicht niet als opperhoofd van de bank, maar wel als aanvoerder van de bancaire heerscharen. En dat is jammer, want er was geen vuriger tegenstander van uitgebreide financiële regelgeving. Toegegeven, de goede man vertoont tekenen van seniliteit, maar met hem aan de zijlijn is de bankenwereld gedecapiteerd.

Tijd voor een opvolger, voordat strengere bankenregels hypotheken onbetaalbaar maken en *SP-alert* lenen alleen voor de allerrijksten is. Alleen zijn de mogelijke opvolgers al door hordes Jacobijnen met pek en veren afgevoerd. Inmiddels kunnen we niet meer beschikken over lichten als Barclays' Bob Diamond en Standard Chartered's Peter Sands. En nee sorry, Lloyd Blankfein afvaardigen is als opteren voor uw obese buurvrouw om de honderd meter in tien seconden te lopen. Dus ach, waarom probeert u het niet. Laten we eens kijken wat u zoal in huis moet hebben.

Opleiding
Doet het altijd aardig. Alle verhalen over selfmade miljonairs die met alleen mavo miljonair werden, zijn inderdaad selfmade. Door die miljonairs. En nee, u hoeft echt niet direct naar Harvard, niet voor uw bachelor althans. Dimon bijvoorbeeld haalde zijn bachelor aan de weinig illustere Tufts University. Goede academie, zeker, maar geen wereldklasse. Uw master en eventuele vervolgpapiertjes kunt u wel het best bij Ivy League, Oxbridge en andere usual suspects binnenharken.

Grootst
U wordt ook nog eens een hele grote, als u een hele grote wordt. Geen tautologie, maar bankenwaarheid. Wilt u het ver schoppen in de financiële wereld, zorg dan dat u too big to fail wordt. Hoewel het concept van de intergalactische bank momenteel onder vuur ligt, is een grote bank nog altijd beste remedie tegen onderuit gaan. Houdt uw bedrijf lekker drijvend met belastinggeld. Zie ook het volgende punt.

Oefen op uw hondenogen
Stel, er breekt weer een klein crisisje des krediets uit, dan heeft u poet nodig. Veel en snel, want anders einde bank. Dan moet u dus een lief koppie hebben om bij de Fed te bedelen om goedkope leningen. Voor u begint met oefenen moet u de kunst eerst afkijken. De tefloncollega verderop kan u helpen. Kunt u eindelijk naar uw eigen gezicht verwijzen als de 'money maker'.

Draag kekke manchetknopen
Toen Dimon moest getuigen voor de Senaatscommissie over zijn handelsfaal, betrad hij stijlvol uitgerust het strijdperk. Geen maliënkolder of plaatharnas, maar presidentiële manchetknopen. Zijn stijlaria waren bijzonder genoeg om flink wat buzz op de internets te genereren.

Maak vijanden
Dimon is nooit bang geweest om vijanden te maken, ook als dat betekende dat hij ontslagen zou worden. Wat gebeurde toen hij bij Citigroup op straat werd geschopt wegens een conflict met zijn baas. His Churchillness doceert: 'You have enemies? Good. That means you stood up for something, sometime in your life.'

En dan nu collega-coupplegers ronselen bij de waterkoeler.