Stop. Apple is NIET het meest waardevolle bedrijf evah

Stop de persen! We zitten er allemaal naast. Apple is nog nooit het meest waardevolle bedrijf ter wereld geweest. U rekent al sinds 1999 verkeerd.

Ryan Chittum, een criticus – zucht – van de Columbia School of Journalism, claimt dat Apple’s marktwaarde nooit een wereldrecord gebroken heeft. Dat dacht u wel, maar dat kwam door ons; journalisten en stukjestikkers. Vanochtend zelfs nog.

$623 miljard, maar niet heus
Oké, een beetje gelijk heeft Chittum wel. Chittum schreef in The Audit, een blog van de Colombia School of Journalism, dat de marktwaarde van Apple waar men het altijd over heeft niet is gecorrigeerd voor inflatie. Dat is best belangrijk, we rekenen nu namelijk met de nominale waarde. Nominaal betekent in de economie zoiets als ‘maar niet heus’. 

Nu vergelijkt iedereen de marktwaarde van $623 miljard tegenover de marktwaarde van Microsoft (in 1999) van $618,9 miljard. Corrigeren we het cijfer van Microsoft voor inflatie dan is het bedrijf in het geld van vandaag ineens $856 miljard waard. Rekenaars vergeleken appels met peren (haha!). Geen marktwaardewereldrecord dus.

Niet dat het uitmaakt…
Dan nu. Microsoft is natuurlijk suf en Apple is cool, dus ons maakt het helemaal niet uit of we nou wel of niet twee keer de helft gedeeld door langlopende kredieten maal de netto contante waarde van het aandeelhouderskrediet doen om tot het goede cijfer te komen. Wat wél telt is het volgende (en dan ziet u gelijk waarom Chittum ‘criticus’ is). Kwootje: 

Apple is not the biggest or most valuable company in history – not by a longshot. That’s because the press is overlooking reality for the apparently irresistible pull of a headline that includes ‘Apple’ and ‘record’ – pageview gold’. Inderdaad. Chittum verpest onze en uw utopische bubbel, en wij zijn louter sensatiegeile stukjestikkers. En u trapte er vandaag al 2x in.