Een miljard verdienen aan Facebook - en dan weglopen

Wizzkid Peter Thiel, Facebooks eerste investeerder en eveneens bestuurslid, heeft bijna al zijn aandelen in de sociale netwerksite verkocht. Als hij iets weet wat wij niet weten, is Facebook op zijn best 50 miljard waard.

$500 duizend1 miljard
Peter Thiel was medeoprichter van Paypal en verdiende miljoenen met de verkoop van het betaalplatform aan Ebay. Daarnaast  stopte hij Zuckerberg c.s. in 2004 een half miljoen dollar toe. Zijn gok was briljant: laten we zeggen dat zijn investeringen aardig rendeerden. Deze week verkocht hij zijn aandelenpakket voor een miljard dollar

Maar wat zegt dat? Sinds het Facebookaandeel op 17 mei dit jaar voor $38 dollar werd geïntroduceerd, glijdt het aandeel weg. Momenteel tikt een koper een kleine twintig dollar per stuk af. Pijnlijk, voor een bedrijf dat zichzelf zo'n 100 miljard waard achtte. Is Facebook dat (momenteel) wel waard?

Sell!
Denkt Thiel hetzelfde? Zijn zet is in ieder geval vrijwel zonder precedent in Silicon Valley: het is zeer zeldzaam dat grote spelers als Thiel hun meuk zo kort na de IPO dumpen. Eerder dan deze week had Thiel geen kans zijn aandelenpakket te verkopen, omdat er afspraken waren gemaakt over de verplichte tijd dat de stukken vastgehouden moesten worden.

Nu hij zijn kans schoon ziet, wacht hij geen moment en schreeuwt hij heel hard 'sell!' in zijn telefoon. Het leek hem niet dat afwachten beloond zou worden met stijgende koersen. Beter dan de huidige koers wordt het voorlopig niet. Hilarisch signaal aan aandeelhouders in spe: als u instapt, bent u optimistischer dan een insider.

Overigens kunt u hier nog even zien hoe de deal tussen Zuckerhoofd en Thiel rondkwam.