Nederland wint weer eens wat

TNT Express heeft een uiterst prestigieuze wiskundeprijs gewonnen. Eindelijk zijn we een keer de beste. 925 was erbij.

Laatst lachen
Herinnert u zich die wiskundenerd nog, die jongen die negens scoorde maar geen meisje? Welnu, die werkt nu bij TNT Express. Of bij Ortec, de cijferknuffelaars die TNT aan de prijs hielpen. Maar wie het laastst lacht, lacht het best. Vandaag mochten TNT Express, Ortec en de Universiteit van Tilburg de felbegeerde Franz Edelman Award for Operational Research in ontvangst nemen. Illustere voorgangers zijn o.a. Merrill Lynch, IBM, AT&T, General Motors Corporation, Motorola en Continental Airlines. 

Op de vraag waarom de prijs terecht was, was Chris Goossens (TNT Eindbaas Global Networks & Operations) op nietsverhullende wijze bescheiden: 'Kijk naar de concurrentie. Wij zijn enige jaren geleden uitgedaagd om de prijs te enteren. En nu hebben we de Oscar van de operational research gewonnen.'

Tijdens een exclusief ontbijt vanochtend in de bibliotheek van De Industrieele Groote Club op de Dam vertelden Marco Hendriks (TNT eindbaas Global Strategy & Optimization) en Hein Fleuren (hooggeleerde baas Operations Research UvT) dat de zogenaamde Go Academy een essentiële rol speelt. Dit is een TNT-interne academie voor de allerbesten op het gebied van toegepaste wiskunde, niet voor de eerste de beste sterveling. Inmiddels zijn er tweehonderd studenten opgeleid die Neerlands expansiedrift in de beste VOC-traditie voortzetten. Hoe dat gaat? Nou gewoon. 'Je bedenkt weleens wat onder het genot van een biertje.'

<150
De prijs is mede gewonnen door de Ortec Consulting Group. Een bedrijf met louter wiskundigen en econometristen die de boardroomleden een rechtvaardiging geven voor de jaarlijkse bonus. Als enige Nederlandse bedrijf werkzaam voor het grootste deel van de Fortune 500. Zegt u Bain & Company of McKinsey? Dan glimlachen de IQ >150 minzaam. 

Natuurlijk zit planning in het DNA van een bedrijf als TNT. Pas de afgelopen jaren is dat op wetenschappelijke wijze aangevlogen. TNT is het enige bedrijf dat er een academie voor oprichtte. leverde ze 'de laatste vijf procent' op, veinsde Ortec-baasje John Poppelaars bescheidenheid. Wij noemen het gewoon planning on steroids.