Catalonië vraagt om een bailout en Hugo Chavez wil olieproductie verdubbelen in zes jaar [Terwijl u sliep]

[Spanje]

Hier met die peseta’s - Uit gegevens van de Europese Centrale Bank blijkt dat er in juli €74 miljard weg is gehaald bij commerciële Spaanse banken. Dat is twee keer zoveel dan het vorige maandrecord. Daarnaast is de economie van het land in het derde kwartaal van vorig jaar in een dubbele diprecessie beland en de overheid kampt met hoge rentes op staatsobligaties. The Daily Telegraph

Catalanen willen bailout - Catalonië is de derde Spaanse regio die de centrale overheid vraagt om een bailout. In totaal heeft het gebied naar eigen zeggen €5 miljard nodig aan financiële hulp van de regering. De premier heeft laten weten dat hij de problemen van de regio's niet kan negeren. The Wall Street Journal


[Suits]

Paulson in big trouble - Ondanks de stijgende Amerikaanse aandelenmarkten, maakt het fonds van John Paulson nog weinig winst. Citigroup haalde daarom vorige week $410 miljoen aan vermogen weg bij het hedge fund. Daarnaast houdt Morgan Stanley het fonds van de legendarische investeerder goed in de gaten. Ook kleinere beleggers overwegen een exit of hebben dat al gedaan. Bank of America staat nog wel achter John Paulson maar in een conference call moest de fondsbeheerder gisteren het een en ander uitleggen aan de bank. CNBC


[Olie]

Pump up the oil - De Groep van Zeven (G7) heeft de olieproducerende landen opgeroepen om de olieproductie op te schroeven zodat de markt voldoende bevoorraad blijft. Daarnaast waarschuwden de zeven ministers van Financiën dat het Westen klaar staat om oliereserves aan te breken zodat de prijs binnen de perken blijft en de economische groei niet wordt geschaad. Chicago Tribune

Chavez heeft grootse plannen - Tegen het jaar 2019 wil president Hugo Chavez de olieproductie van Venezuela verdubbelen door verspreid over die periode $130 miljard dollar te investeren in de sector. Een verdubbeling zou Venezuela de op een na grootste producent maken van de OPEC-landen. Chavez is overigens momenteel bezig met zijn herverkiezing. Op 7 oktober mogen de Venezolanen beslissen of de beste man, die al vanaf 1999 regeert, een derde zesjarige termijn mag voortzetten. CNBC


[Economie]

Amerikaanse stenen in de lift - Een scherpe stijging van de Amerikaanse huizenprijzen duidt mogelijk op een herstel in de lang geteisterde woningmarkt in de Verenigde Staten. De index S&P/Case-Shiller, welke meer dan 80% van de Amerikaanse huizenmarkt dekt, klom met 6,9% in de afgelopen drie maanden die eindigden op 30 juni, in verhouding met dezelfde periode vorig jaar. CNN Money