Clint Eastwood nodigt Obama uit zijn dag te maken, koop Facebook met uw spaargeld en Chinezen kunnen geen auto's maken [WEEK 35]

Het is weer vrijdag, tijd voor De Week. Met deze week de miljardairs-fundraiser van Karl Rove en Mark Cubans genadeloze vivisectie van de economie.

925'je van de week
Edoch, allereerst het bestgelezen artikel van de week. Dat was de statistiekenknaller over de handel en wandel van moraalridder Koppejan en compagnon Ziengs. De heren hadden als Kamerlid actief gelobbyt voor een commerciële onderneming waarmee ze warme banden onderhielden. En dat is even chique als sushi opleuken met reuzel. En oja, strijdig met de gedragsregels voor Kamerleden.

The man who mistook his president for a chair
Stukje episch vermaeck naar de menschen toe. Voor hen die het nog wisten: Clint Eastwood is net zo'n ijzervretende Republikein als Dirty Harry. Law, order en een Magnum .44. Dus was de levende legende uitgenodigd als mystery speaker op de Republikeinse Conventie. Wat volgde was een vreemde mengeling van gêne, hilariteit en durf. Meneer Eastwood is namelijk een beetje seniel geworden. Hij dacht dat Obama op de stoel naast hem zat en begon toen tegen de stoel te oreren. 'Go ahead, make my day!'

Miljardenrove
Karl Rove, voormalig architect van de Bush-o-cratie, doet een fundraisertje. De beroepsengerd organiseerde een diner voor de 70 rijkste Republikeinen. In de zaal zaten miljardairs van de naam (en het kaliber) John Paulson. Hij legde zijn geldschietende gehoor uit hoe Obama ging verliezen en waarom de Reps zouden winnen. Dat was vooral door in eigen gelederen te snijden, of naja, te schieten: 'We should sink Kees van der Staaij Todd Akin. If he’s found mysteriously murdered, don’t look for my whereabouts!'

Faceloss
Heeft u spaargeld en heeft u dat niet in één of ander onbereikbaar deposito gestopt? Mooi! Dan kunt u nu Facebook kopen. De beurskoers kelderde naar een nieuw dieptepunt. Iedereen met een beetje spaargeld kan de toko nu op zijn naam schrijven. Een aandeel doet nu $18,58. Nog heel aardig, gezien het feit dat analisten nu zelfs $15 euro aan de ruime kant vinden. Mocht u op $38 ingestapt zijn, dan is het tijd voor een statusupdate: in a skip.

Rip-offs geen goed businessmodel
Als u auto's koopt op dezelfde manier als u een koelkast koopt, scrollt u dan naar het volgende kopje. Zo niet, geniet dan even mee. Dertig jaar nadat de Chinezen besloten een auto-industrie met homegrown wagentjes op te zetten, is het project definitief een fail. We kopen met tegenzin speelgoed met de tekst 'made in China', maar een auto gaat echt te ver. Een auto spreekt over u zoals uw dictie. Dat hebben de Chinezen zelf ook wel door: binnenlandse producenten verloren de afgelopen twee jaar een kwart van de markt aan GM en de Duitsers. Daarnaast weten de Chinezen uit de eerste hand wat de rest van de wereld denkt: de kwaliteit is ruk. Iemand die om Meursault vraagt, kunt u nu eenmaal geen Spätlese voorzetten.

Carrièreadvies van Mark Cuban
Volgens miljardair Mark Cuban bestaat 'de economie' uit twee domeinen - en één daarvan is een sterfhuis. Cuban onderscheidt de digitale wereld en die van 'stenen en cement'. En volgens Cuban moet je voor een baan in het eerste domein slim zijn, en voor die in het tweede enkel 'goed in wat je doet'. Er is een chronisch tekort aan intelligente mensen in de digitale wereld - die natuurlijk booming is (?) - en dus moet u zich trainen in de mores van de digitalia, want daar zijn banen voor mensen met uw skills. Ja, wij vinden het ook nogal wazig. En als u echt de weg kwijt wilt raken, moet u even op deze link klikken. De gedachtenwereld van Cuban is ongeveer even geordend als een kapotte kaleidoscoop. Maar goed, hij is miljardair. Dus.

Ankie
Wij denken aan uw noden, dus mocht u deze week gedumpt zijn of trek hebben in pijnlijke mijmeringen, klikt u dan hier.

Goed weekend!