Goed nieuws: ex-BP's Tony Hayward heeft zijn leven terug

Hoe is het met...Tony Hayward? Nou, prima eigenlijk. Hij leeft nog, met leven en al.

Shakespeariaans
Tony Hayward is verantwoordelijk voor een van de mooiste soundbites uit de contemporaine geschiedenis.

Terwijl miljoenen olievaten de Golf van Mexico instromen, honderden kustkilometers worden besmeurd en British Petroleum in korte tijd honderd miljard market cap verloor, merkt een vermoeide Hayward op 'I'd like my life back'.

Vrindjes
Oil water under the bridge now. Tony is terug als oliebaron in het lommerrijke Noord-Irak, samen met Turkse ondernemers, een voormalig Goldman Sachser en niemand minder dan Nathaniel Rothschild. John Paulsons hedgefund doet overigens ook nog mee.

Nouja, 'Noord-Irak'; het wordt ook wel Koerdistan genoemd. En dat is precies waar Hayward en de zijnen van profiteren. Doordat Koerdistan zo'n instabiele regio is, gooide Haywards Genel Energy de olievelden bijna gratis in het winkelmandje.

Succes
En hoewel Genel Energy wordt gezien als een kabouter in de business (met aan waarde van 3 miljard dollar, een fractie van de waarde van BP), is het bijna een miljard meer waard dan vorig jaar bij de IPO.

Ondertussen is Genel de grootste olieproducent in Noord-Irak, en hebben de velden momenteel het vermogen om tot 100 duizend vaten per dag te produceren. En dat is slechts het begin: het doel is een miljoen vater per dag, vier keer meer dan de totale productie van Koerdistan op dit moment. Tony's back alright.