De machtigste man ter wereld?

Het is niet die maskerfetisjist in de Ecuadoraanse ambassade. Maar wie dan wel?

MLK
Gisteren hagiografeerde de immens populaire Bill Clinton er lustig op los. Barack Obama is de man om in het Witte huis te planten, het Amerikaanse volk en daarmee de wereld te leiden. Dat gebeurde heel Clintonesk: aan de reactie van de uitzinnige Democraten te horen, is er maar één serieuze tegenkandidaat voor Barack Luther King. En dat is Billy-Bob Clinton. Maar geluidsvolume is geen maat voor wereldmacht. De omvang van de economie wel. En de Amerikanen hebben niet de grootste.

Hu Jintao
Dat betekent dus ook dat onze favoriete tegenstrevers, de Chinezen, niet in aanmerking komen om de machtigste man ter wereld te leveren. China is momenteel op zijn best de derde economie van de wereld en moet de Verenigde Staten nog altijd voor zich dulden. Jammer voor president partijleider Hu Jintao, maar ook hij mag de titel niet in ontvangst nemen.

Domineesdochter
Het machtigste Europese staatshoofd dan? Dat is natuurlijk Margaret Merkel, eindbaas van Duitsland en dominatrix van Europa. Maar ze heeft geen volledige controle over haar vazallen. Haar beste rol is die van het Zwaard van Damokles in de gelijknamige roman die nooit is verschenen bij Prometheus. Ze dreigt haar Europese onderdeurtjes, maar gaat niet veel verder. Bovendien is haar internationale statuur gering, omdat Europa zo verknipt is.

Echter
Er is één man die het gefiguurzaagde Europa kan doen trillen, die verregaande economische en politieke macht heeft. Hij zit aan de knoppen van de grootste economie ter wereld en wat hij doet, is bepalend voor het eurolidmaatschap van elk Zuid-Europees land. Zonder met zijn ogen te knipperen wipte hij een democratisch gekozen premier, keek toen minzaam naar Berlusconi's Europese collega, knakte zijn vingers en ging toen verder achter zijn Instrumentarium van Economische Almacht. Het is niet God, het is niet The Stig, het is Mario Draghi. En zijn macht is vandaag duidelijker dan ooit.