Dit is de nieuwe allerrijkste Chinees

Lezer, ontmoet Zong Qinghou, Qinghou: lezer. Qinghou heeft een bedrijf dat Wahaha heet en dat heeft hem rijk gemaakt. Hoe rijk?

Hoe rijk?
Heel rijk. Sinds kort zijn de cijfers van Wahaha openbaar, en Qinghou blijkt veel meer geld te hebben dan gedacht. Met zijn aandeel van 80% in het drankjesmerk is de man goed voor $21,6 miljard. Dat is heel veel geld, ter illustratie; Qinghou slaat een gat van $13,4 miljard met de op één na rijkste Chinees, en op de wereldwijde rijkenlijst van Bloomberg is hij nummer 23. 

En hoe verdien je dan $21,6 miljard? Nou, u moet sowieso stoppen met welke opleiding dan ook. Qinghou had louter een diploma van zijn middelbare school. Daarna ontvluchtte de beste man zijn nest en werkte hij op een zoutboerderij, maar omdat zijn moeder met pensioen ging moest hij in 1979 weer terug. Om het simpel te houden; via een omweg is hij met een lening van $22.048 en twee gepensioneerde docenten begonnen met het produceren en verkopen van melk. Wahaha was geboren.

Tjeetje. Een beetje een rare vogel is Qinghou wel. Hij rookt als een schoorsteen en leeft van slechts $20 per dag. Niet dat het de Chinezen iets uitmaakt; in 2007 poeierde Qinghou een vijandige overname van Danone af en sindsdien is hij god zelve.

Wahaha
Dan over Wahaha (wat een naam, inderdaad. Het is Chinees voor 'lachende kinderen'). In 25 jaar waren Danone en de groei van de Chinese economie Wahaha's grootste acceleratoren, nu worden er in ruim 60 fabrieken drankjes geproduceerd. Wahaha heeft 7,2% van de Chinese markt in handen, Coca-Cola en Tingyi zijn de enige grotere concurrenten. De omzet was in 2011 $11 miljard, met $1 miljard winst, dit jaar moet daar na overheidssteun $13,3 miljard omzet en $1,6 miljard winst van gemaakt worden. Oef.