Gratis geld met ome Mario Draghi

One small step for man, one giant leap for garlic kind.

Broeva haro
De beurzen zijn als kinderen zo blij. En waarom niet? Zou u ook zijn als er gratis geld werd uitgedeeld, is 't niet? Even een belangrijke waarschuwing bij de jubelverhalen die we in de ochtendkranten lezen. Laten we ons afvragen waarom de S&P 500 een pre-crisisrecord scoorde, waarom de graadmeter sinds januari 2008 niet meer zo hoog heeft gestaan.

What's new?
Het is niet dat staatspapier opkopen een nieuwe hobby van de ECB is, geenszins. De ECB houdt al tijden (heimelijk) zieke eurolanden op de been. De nieuwigheid is echter dat Draghi heeft gezegd onbeperkt staatsobligaties op te kopen van landen die een formeel steunverzoek hebben ingediend. En dat niet alleen: hij heeft ook gezegd dat hij een grote zak met geld heeft voor landen die wel steun willen, maar geen curatele. Draghi geeft dus niet eenmalig maar continu cadeautjes. Alsof Sinterklaas ineens heeft besloten dat hij eigenlijk het hele jaar door jarig is.

Het is fijn dat de euro hiermee voorlopig veilig is gesteld en dat de beschaving als zodanig gered is. Het vreemde is alleen dat de beurzen blij zijn dat onderpresteren nog beter beloond wordt. Klinkt niet als een houdbare situatie. Het doet ons denken aan een omineus lied van Annie M.G. Schmidt. Iets met dansen op de vulkaan.