Hoe premier Samsom de rijken uit Nederland wegjaagt

Diederik Samsom wil uw zelfverdiende geld 'eerlijker' en 'socialer' besteden. Dus pakt-ie het af. Ineens is belastingvlucht het redelijk alternatief.

Rijkenjacht
Voor de PvdA zijn bovenmodalio's wat Marokkanen voor Wilders zijn. Daarom worden rijkere mensen in het Land van Samsom zwaar belast. Zo zwaar, dat iedereen die gematigd succesvol is, moet overwegen het land te verlaten. En multinationals trouwens ook, want ook voor deze werkgelegenheidsfabrieken worden de tarieven verhoogd.

Voorbeeld Frankrijk
Hoe we bij dit soort angstbeelden over belastingvlucht komen? Welnu, in Frankrijk is de socialistische president François Hollande ook bezig met een belastingbonanza onder de noemer 'eerlijk delen'. We hebben dus een mooie testcase. De socialist vindt het eerlijk om inkomens boven de miljoen euro met 75 (zegge: vijfenzeventig) procent te belasten. Daarom pakt zelfs de rijkste man van Europa zijn biezen (of dacht u echt dat monsieur Arnault naar onze zuiderburen vertrekt vanwege het aangename klimaat?).

Ondertussen is Hollande ook bezig bedrijven weg te pesten uit Frankrijk. Hij verhoogde de belastingtarieven voor multinational Unilever. Dat is prima, zei Unilever, maar dan verplaatsen wij de productie. Het was niet langer rendabel om een theefabriek open te houden. En om het gekrakeel over hardvochtigheid jegens personeel voor te zijn: Unilever bood een excellent sociaal plan. Hollande begrijpt ook wel dat zijn belastingregime bedrijven wegjaagt en daarom eist hij dat Unilever de merknaam van de thee in kwestie afstaat, zodat een andere partij de productie kan overnemen. Als u dat een goede gang van zaken vindt, leest u dit vanuit uw pied à terre in Noord-Korea.

Samsomanië
Als we het verkiezingsprogramma van de PvdA mogen geloven, wachten ons soortgelijke taferelen. Gelardeerd met een jargon waarin 'eerlijk' en al zijn synoniemen een centrale plaats innemen, prijken in het socdem-programma allerhande belastingen voor mensen met gematigd succes en hoger.

Zo mag u bijvoorbeeld zestig procent belasting gaan betalen als u jaarlijks meer dan 150K binnenharkt. Dus u bent zzp'er en heeft een goed jaar, dan kunt u zestig procent 'solidariteitsbelasting' afdragen. Niet dat u daar ook maar iets van terugziet, want als u daarna magere jaren heeft, mag u nauwelijks aanspraak maken op de verzorgingsstaat. Want die is alleen voor de kaste der loonslaven.

Toch omschrijft de PvdA de zzp'er als 'de held van de 21e eeuwse economie'. Volgt een loflied over de kwaliteiten van de kleine zelfstandige. Wat er eigenlijk had moeten staan en wat bewust niet is opgenomen in het verkiezingsprogramma en de CPB-berekeningen: de PvdA wil de arbeidskorting voor zzp'ers afschaffen. De zzp-boete kost u 1600 euro.

Voorts gaat het tarief op vermogen boven de 125K in box drie met tien procentpunt omhoog, tot veertig procent. Geldelijk bezit is wellicht geen diefstal, maar het stinkt wel. Aftikken dus. Bonussen (correct: boni) in de financiële sector worden trouwens ook gekortwiekt, maximaal twintig procent van uw vaste salaris.

In het Nederland van premier Samsom wonen straks alleen nog maar PvdA'ers, de rest is vertrokken. Bestelt u vast voorgedrukte ansichtkaarten van een land naar keuze. 'Het is hier (h)eerlijk!'