Bankje pesten maakt uw huis onverkoopbaar

We moeten toch even spreken over de consequenties van dit geliefde verkiezingsthema.

Sentiment
Bloomberg kopte vanochtend bezorgd dat zelfs de nuchtere Hollanders vallen voor de verleidingen van vileine verkiezingsretoriek. Wij Nederlanders, van links tot rechts, willen de regelgeving voor banken strenger maken. En aan de linkerkant betekent dat: heul veul meer belastingen.

Sommige politici gaan daar verder in dan andere. De PvdA van Diederik Samsom - ja sorry, we zijn nog niet klaar - wil bijvoorbeeld een bankenbelasting en een belasting 'op transacties'. Wat betekent dit?

Hypothese
Stelt u zich voor dat u uw huis in de verkoop heeft. Of kijk bij u de straat in; de kans is groot dat er tenminste één huis te koop staat. En waarschijnlijk is dat al een tijdje het geval. Dat komt niet in de laatste plaats doordat de gedroomde nieuwe eigenaars geen hypotheek krijgen die hen in staat stelt het huis te kopen. En dat wordt onder premier Samsom/Roemer alleen maar erger.

Banken bieden hypotheken namelijk aan tegen een prijs die de kosten voor de bank dekt. Als de kosten toenemen, stijgt de prijs van financiële producten. En de kosten gaan zeker stijgen met ideeën als een banken- en transactiebelasting. Banken berekenen die kostenstijging - heel natuurlijk - door aan de klant. Geld lenen wordt dus moeilijker en duurder en wie gaat daarvoor betalen? Juist, u. 

Maar was het niet in de eerste plaats de kiezer die zich in de luren liet leggen door deze politieke panem et circenses? Rancune heeft een prijs.