De breekpunten van formatiemaatjes VVD en PvdA

Hoewel er deze verkiezingen nauwelijks breekpunten zijn genoemd, kunnen de onderhandelingen tussen VVD en PvdA gemakkelijk stuklopen op de volgende financieel-economische punten.

Volgens Diederik Samsom zijn 'de verschillen tussen de PvdA en de VVD er om te overbruggen'. Laten we eerst maar eens inventariseren.

Begroting
Harmonie: VVD en PvdA willen beide naar een structureel begrotingsevenwicht en denken dat klaar te spelen vanaf 2017. De VVD is bereid daarvoor in de komende vier volle jaren 24 miljard te bezuinigen onder het credo 'het probleem is dat de overheid te veel uitgeeft, en niet dat zij te weinig binnenkrijgt.'

De Partij van de Arbeid ziet dat anders en stelt dat een *belastingalert* 'eerlijke verdeling van de rekening tussen burgers naar draagkracht' nodig is én dat we ons in 2013 niet moeten 'blindstaren op de drieprocentsnorm'.

Staatsschuld
Mochten de partijen niet slagen in hun evenwichtsstreven voor 2017, dan stijgt de staatsschuld en breekt wat dat betreft alleen de VVD woord. Die partij wil de staatsschuld namelijk 'zo snel mogelijk' terugdringen. Het woord 'staatsschuld' komt niet voor in het PvdA-verkiezingsprogram.

Belasting
De liberalen hebben het niet zo op belasting en stellen zelfs vijf miljard belastingverlaging voor, vooral op arbeid. De sociaaldemocraten zien dat anders, zoals we eerder al vaststelden. Ze willen een belasting van zestig procent op inkomens boven de 150.000 euro, belastingvoordeel voor zzp'ers afschaffen, en banken en banktransacties belasten. Overigens geeft de PvdA wel een belastingvoordeel voor het verbeteren van de isolatie van uw huis.

Met zulke verschillen hebben we geen breekpunten nodig.