Rente op Nederlands staatspapier gaat onderuit, Burberry is uit de mode en Zuckerberg valt uit Bloombergs Billionaires Index [Week 37]

Het is weer regenachtig vrijdag en dus tijd voor de week. Met deze week vlijmscherpe kritiek op Bernankes Quantitative Easing 3 en een angstaanjagend duur gerucht over Spanje.

925'je van de week
Maar eerst het bestgelezen bericht van de afgelopen week. Er werden deze week verkiezingen gehouden, de toekomst van Nederland was in het geding en daarnaast deden zowel ECB-Draghi als Fed-Bernanke wereldschokkende uitspraken. Het bestgelezen bericht was dan ook...een bericht over de economische potentie van de iPhone 5. Tja, wij kunnen het ook niet helpen.

Te pletter
De rente op tienjarig Nederlands staatspapier is daags na de verkiezingsuitslag ineengezakt. Kennelijk waren beleggers blij met de uitslag, of lieten ze zich in de luren leggen door de eeuwige belofte van een snelle formatie. Hier kunt u de grafische variant van deze euforie aanschouwen. Overigens kunt u daar ook zien dat de rente op tienjarige staatsmeuk wel degelijk steeg na de beruchte uitspraken van Emile 'over my dead body' Roemer.

Bubbel Ben
Quantitative Easing 3 is als The Godfather part III. Langverwacht, toch gekomen en nooit zal er een vierde deel zijn. En in het geval van QE 3 hoeft dat ook niet, want het is een operatie zonder eind. De Fed kondigde namelijk een onbeperkte opkoopbonanza aan. Maar minstens zo opzienbarend is Bernankes verdediging van zijn bubbelblazerij met het argument dat bubbels eigenlijk best tof zijn. #Quid?

Marcheren op de Somme
Het 156 jaar oude kledingconcern Burberry leverde jassen aan de Britse militairen in de Eerste Wereldoorlog. Vandaar de naam 'trenchcoat'. En in de eerste helft van het vorige decennium was het merk terug met een immense invasie van de kenmerkende checks & tartans. Inmiddels is Burberry alleen tamelijk demodé en gaat het bergafwaarts met winst en de omzet, terwijl andere luxeconcerns als Prada en LVMH klinkende knaken verdienen. Volgens analisten is dit te wijten aan te hoge prijzen; Burberry vraagt 150 euro voor het goedkoopste petje in de catalogus. Volgens ons komt het doordat puisterige white trash die petjes koopt.

Brrr
Een van de bekendste misverstanden uit de moderne geschiedenis is FDR's stelling 'the only thing we have to fear, is fear itself'. Roosevelt kon dat enkel zeggen omdat hij de situatie van Spanje anno 2012 niet kende. Het land staat tot aan zijn lippen in de blubber en heeft dringend hulp nodig.  Daarom zou er een plan klaarliggen om Spanje 300 (zegge: DRIEHONDERD!!11!1) miljard euro toe te stoppen. Ons eigen Financieele Dagblad had de twijfelachtige eer deze wereldprimeur ter perse te brengen.

Zuckerberg dondert van Olympus
We weten allemaal hoe het met Facebook gaat. De koers daalt nog steeds en ging gisteren zelfs tien procent onderuit. En dat doet weinigen meer pijn dan Mark Zuckerberg. Hij behoort niet langer tot de veertig rijksten der aarde. Hij moet het tegenwoordig stellen met een schamele 14,7 miljard dollar. Zijn vermogen slonk sinds de IPO met vijf milard euro.

Vragen, vragen
Mocht u zich juist vandaag afvragen 'goh, wat is nu eigenlijk muziek waarvoor ze me wakker mogen maken?', klikt u dan hier.

Goed weekend!