Hoeveel betalen wij aan een Spaanse bailout?

Het gerucht gaat dat Spanje zeer binnenkort een bailout krijgt. Maar wat is de Nederlandse inleg voor zo'n redding?

Douceurtje
De rente op Spaans staatspapier stijgt, na korte Draghi-euforie, wederom naar onhoudbare hoogten. Het is een publiek geheim dat het land hulp nodig heeft, in welke vorm die hulp komt, is minder bekend. Spaanse banken hebben al hulp gehad van het provisorische EFSF, de Europese Financiële Stabiliteitsfaciliteit, maar dat is inmiddels te leeg om driehonderd miljard euro op te hoesten. En dat is de grootte van het douceurtje dat men voor Spanje nodig acht.

Delen
Waarschijnlijk wordt het dus een ESM-bailout. Het Europese Stabiliteitsmechanisme zou pas in werking treden aan het eind van dit jaar. Maar Spanje kan zolang niet wachten.

Aangenomen dat voor elk land dezelfde verdeelsleutel geldt voor zowel hun vastgestelde ESM-bijdrage, als voor de Spaanse bailout, is gemakkelijk na te gaan wat Nederland kwijt zal zijn. Het Nederlandse bijdragepercentage is vastgesteld op 5,717 procent en dat percentage van 300 miljard is...17,151 miljard. Let wel, dit is het bedrag waarvoor wij garant staan, niet wat we daadwerkelijk over de Spaanse schutting gooien.

Valt dus reuze mee. Toch?